Anunțul a fost făcut marți de vicepreședintele Comisiei Europene,Valdis Dombroviskis.
Săptămâna trecută, miniștrii finanțelor europene au convenit asupra unui pachet de măsuri în valoare de jumătate de trilion de euro pentru a amortiza pagubele create de coronavirus, dar au lăsat nesoluționată cea mai controversată întrebare despre cum se poate împărți sarcina financiară.
Citeste si: Două mari companii farmaceutice vor dezvolta împreună un vaccin împotriva coronavirusului
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Întrebat despre posibilitatea finanțării unui astfel de fond cu obligațiuni în valoare de până la 1,5 trilioane de euro, Dombrovskis a declarat, într-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt: „Mi-aș putea imagina un astfel de cadru financiar. Dar nimic nu s-a decis încă”.
Citeste si: Începe testarea bucureștenilor? Anunțul Primăriei Capitalei
El a spus că fondul de recuperare poate fi finanțat cu obligațiuni garantate de o garanție din partea statelor membre.
Dombrovskis a declarat că Comisia este deschisă tuturor posibilităților permise de Tratatul UE de la Lisabona, adăugând: „Nu excludem nicio opțiune dacă statele membre sunt de acord cu aceasta. După cum știm cu toții, acest lucru nu se aplică eurobondurilor.”
Citeste si: Decretul de prelungire a stării de urgență. Măsurile, punct cu punct
Acordul UE include utilizarea aproape necondiționată a fondului de salvare a Mecanismului European de Stabilitate (MES) din zona euro pentru împrumuturi acordate guvernelor.
Dombrovskis a spus că nu este sigur că Italia și Spania- lovite în mod deosebit de greu de focarul de coronavirus- ar solicita un împrumut de la MES.