Au trecut cinci ani de la finalizarea procesului de Brexit, iar alegătorii britanici, dar și politicienii de la Londra calculează în continuare costurile, scrie The Independent.

Britanicii au votat pentru părăsirea Uniunii Europene cu 52% la 48% în 2016, într-un referendum neașteptat care a dus la demisia premierului David Cameron.

Apoi, Regatul Unit s-a retras oficial din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, după care a urmat o perioadă de tranziție care a durat un an, până în ianuarie 2021.

Au promis o nouă eră a suveranității pentru Marea Britanie, dar "Brexitul și-a ratat obiectivul"

Cei care au promovat ieșirea Marii Britanii din UE au promis o nouă eră a suveranității britanice, o represiune împotriva migrației și "350 de milioane de lire sterline pe săptămână” care ar putea fi deturnate din UE înapoi în sistemul de asigurări sociale britanic.

Dar după o jumătate de deceniu și după multe criterii, Brexit pare să fi ratat obiectivul, arată publicația britanică.

Costul uriaș al Brexitului pentru britanici

Costul total al Brexit-ului este încă în curs de stabilire, dar calcul prezentat de The Independent arată că "divorțul" de UE al Marii Britanii a depășit 30 de miliarde de lire sterline, fără a lua în calcul impactul continuu asupra economiei.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un aristocrat britanic cade de la etaj și moare. Iubita și fiul lui și-au declarat război și scot la lumină secretele familiei- antena3.ro

Citeste si: Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați- stirileprotv.ro

Numai scăderea exporturilor către țările UE se ridică la peste 27 miliarde lire sterline, în timp ce costurile de finanțare pe termen lung au crescut cu 15% pentru Guvernul de la Londra.

Experții sugerează că Regatul Unit a suferit pierderi de producție de 100 de miliarde de lire sterline în fiecare an!

De când Marea Britanie a părăsit UE, migrația a ajuns la cel mai înalt nivel de când au început înregistrările statistice, în timp ce sectoarele cheie se confruntă cu lipsuri de personal.

Brexitul, o greșeală istorică?

Aproape șase din 10 britanici (59 la sută) cred că Brexitul a mers destul de sau foarte prost, doar 12 la sută cred că a mers bine, potrivit unui sondaj YouGov din octombrie.

Expertul în comerț din Regatul Unit, David Henig, a declarat pentru The Independent: „Regatul Unit are acum bariere comerciale semnificative în calea vecinilor săi. Este ceva cu care va trebui să trăim. Nu vom avea voie să o uităm; vor exista mereu probleme.”

Economistul Julian Jessop, membru al Institutului de Afaceri Economice, a recunoscut că Brexitul a făcut mai greu sau „imposibil” pentru întreprinderile mici să se adapteze noilor condiții din afara UE.

Peste 1,2 milioane de cetățeni UE au părăsit Marea Britanie în intervalul finalizării Brexit-ului (2016-2021).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si