Cozonac pufos care se desface fâşii, ca la bunica acasă - Reţetă simplă și delicioasă
Cozonac pufos care se desface fâșii. Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbători. Iată cum faci cel mai bun cozonac, după o rețetă simplă, dar delicioasă, așa cum făceau bunicile pe timpuri!
Într-un lighean sau vas mare se pune făina, gălbenușurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie și portocală, esența și se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte călduț, nu trebuie să fie fierbinte, potrivit bzi.ro.
Untul se topește și se lasă la răcit.
În timpul frământatului se toarnă unt topit pe fundul vasului. Se frământă mai puternic până când untul este încorporat în aluat, se va simți la mână. Se acoperă totul cu un prosop și se lasă la crescut.
Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul. Se adaugă cacaua, esența, nucile peste albușurile bătute spumă cu zahăr și o parte din umplutură este gata.
Când aluatul a crescut se pune pe masă unsă cu ulei. Aluatul se împarte în două. Prima bucată se întinde cu mâna și se adaugă umplutura din albușurile bătute spumă cu zahăr, cacao esența și nuci pe toată suprafața. Jumătate din cantitatea de stafide și de rahat tăiat cubulețe se presară peste umplutură. Se rulează și se pune în forma de cozonac unsă cu ulei înainte. Forma sau tava în care a fost pus aluatul se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut pentru aproximativ 30 de minute.
Cuptorul trebuie preîncălzit. Forma sau tava se introduce în cuptor, focul trebuie să fie mic și se lasă la copt pentru o oră. După o oră forma sau tava trebuie întoarsă. Cu ajutorul unei scobitori se verifică dacă cozonacul este copt. Dacă scobitoarea iese curată cozonacul este copt și poate fi scos, dacă rămâne aluat pe scobitoare cozonacul trebuie să mai stea la cuptor.