Cozonac pufos care se desface fâșii. Cozonacul este unul din preparatele care nu au cum să lipsească de pe mesele de sărbătoare, cele mai multe gospodine aleg să îl facă în casă după propria rețetă. Cozonacii din comerț au devenit și ei populari, dar multe persoane preferă cozonacul de casă care să le aducă aminte de copilărie.

Iată o rețetă simplă și delicioasă de cozonac pufos care se desface fâșii, la fel cum îl făceau bunicile pe vremuri!

Cozonac pufos care se desface fâșii.

Cozonac pufos care se desface fâşii, ca la bunica acasă - Reţetă simplă și delicioasă

[Sursa foto: istockphoto.com]

Ingrediente cozonac pufos care se desface fâșii

Pentru aluat: 

  • 1 kg de făină
  • 50 g drojdie
  • 200 g zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1 esenţă de vanilie

Citește și: Înghețată cu cozonac și vin fiert cu lavandă

Pentru umplutură:

  • 4 albuşuri
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 linguri de cacao
  • 1 esenţă de rom
  • 250 g miez de nucă
  • 100 g stafide
  • 250 g rahat

Cozonac pufos care se desface fâșii.

Cozonac pufos care se desface fâşii, ca la bunica acasă - Reţetă simplă și delicioasă

[Sursa foto: istockphoto.com]

Mod de preparare pentru rețeta de cozonac pufos care se desface fâșii

Se dizolvă drojdia în puțin lapte călduț. Se amestecă cu o lingură de zahăr și puțină făină, maiaua obținută se lasă la crescut.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Mâncare tradiţională de Crăciun: Meniu complet pentru 2022

Într-un lighean sau vas mare se pune făina, gălbenușurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie și portocală, esența și se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte călduț, nu trebuie să fie fierbinte, potrivit bzi.ro.

Untul se topește și se lasă la răcit. În timpul frământatului se toarnă unt topit pe fundul vasului. Se frământă mai puternic până când untul este încorporat în aluat, se va simți la mână. Se acoperă totul cu un prosop și se lasă la crescut.

Citește și: Reţete vechi de Crăciun 2022: Ce mâncau bunicii noştri în perioada sărbătorilor de iarnă

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Lora, pe urmele Denisei Tănase? Cosmeticele artistei se vând ca pâinea caldă- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul. Se adaugă cacaua, esența, nucile peste albușurile bătute spumă cu zahăr și o parte din umplutură este gata.

Când aluatul a crescut se pune pe masă unsă cu ulei. Aluatul se împarte în două. Prima bucată se întinde cu mâna și se adaugă umplutura din albușurile bătute spumă cu zahăr, cacao esența și nuci pe toată suprafața. Jumătate din cantitatea de stafide și de rahat tăiat cubulețe se presară peste umplutură. Se rulează și se pune în forma de cozonac unsă cu ulei înainte. Forma sau tava în care a fost pus aluatul se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut pentru aproximativ 30 de minute. Cuptorul trebuie preîncălzit. Forma sau tava se introduce în cuptor, focul trebuie să fie mic și se lasă la copt pentru o oră. După o oră forma sau tava trebuie întoarsă. Cu ajutorul unei scobitori se verifică dacă cozonacul este copt. Dacă scobitoarea iese curată cozonacul este copt și poate fi scos, dacă rămâne aluat pe scobitoare cozonacul trebuie să mai stea la cuptor.

Citește și: VIDEO- Bunătățile de la târgurile de Crăciun spun „stop” oricărei diete


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si