Pandemia, dar și scumpirile au făcut ca buzunarele românilor să fie tot mai strâmtorate, iar părintii simt cel mai tare această criză, mai ales acum, în prag de sărbători, când trebuie să le cumpere cadouri copiilor. Dorintelor celor mici sunt multe si... presupun cheltuieli destul de mari, pe care multi părinti nu si le mai permit.

„- Cam ce buget alocați cadourilor anul acesta?

- Cred că cel puțin pentru băiatul nostru în jur de vreo 100 de lei, și pentru verișori și cadouri de curtoazie maximum 50-70 de lei.”

Citeste si: VIDEO| Târgul de Crăciun București 2021, doar pentru vaccinați. ”O să stau la gard! O să văd târgul de Crăciun din spatele gardului”

„Oricum, mult mai puțin față de anul trecut, pentru că sunt și vremurile cum sunt, nu mai știi în ce să investești, mai mult în sănătate decât în cadouri, astea doar ceva simplu!”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Sunt si părinti care, ca să le facă, totuși, pe plac copiilor, apelează la cardul de cumpărărturi, ceea ce înseamnă că vor cumpăra și cadourile în rate. 

„Plătesc în rate, dacă vreau să cumpăr ceva care nu știu nu mi permit în momentul respectiv, iau în rate și mă ajută foarte mult.”

Totuși analiștii bancari ne avertizează că astfel de practici ar putea să ne păcălească să scoatem din buzunar și mai mulți bani!

Citeste si: Când se aprind luminițele de Crăciun în București 2021? Dăm startul oficial sărbătorilor de iarnă!

Irina Chițu, analist bancar: „Este o regulă de aur la orice împrumut, inclusiv la cardurile de credit și la cardurile fără dobândă, din orice sumă rambursată de tine băncii pentru un împrumut, banca îți va acoperi mai întâi 100% comisioane, taxe, dobânzi și abia apoi îți va reduce din suma datorată.”

Un studiu recent, arată că, din lipsa banilor pentru cadouri și brad, aproape jumătate dintre părinții din România, care locuiesc la sate, ar anula Crăciunul dacă acest lucru ar fi posibil.

Potrivit statisticilor, doar 6% dintre părinții români își vor permite anul acesta să plătească mai mult de 100 de lei pentru cadoul copiilor, în schimb, cei mai mulți dintre ei, 30%, spun că nu vor putea să scoată din buzunar nici măcar 50 de lei pentru un cadou.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Colinde de Crăciun 2021. Vezi care sunt cele mai ascultate cântece ale tuturor timpurilor

În același studiu, realizat de World Vision România, se arată că 1 din 6 români nu are nici măcar 10 lei pentru darul de Crăciun al copilului. Specialiștii susțin că, în aceste conditii, din ce in ce mai multi părinti vor apela la metoda cumpărăturilor în rate chiar si pentru cadouri.

Vladimir Ionaș, sociolog: „Din păcate, în economia reală, în buzunarul cetățenilor, acest lucru nu se simte, ba din contră, este mai rău și o să vedem din ce în ce mai mulți oameni nemulțimiți care nu vor mai avea puterea financiară, nici măcar să-ți cumpere lucrurile de bază, dar un cadou.”

Iar dacă vorbim despre lipsuri esentiale, acestea sunt inclusiv hainele groase de iarnă sau pur si simplu mâncarea de zi cu zi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si