Cad piesele de domino în criza financiară. Gigantul Credit Suisse cere ajutorul statului elvețian. Roubini: "Este prea mare ca să poată fi salvat"
După prăbușirea peste noapte a Silicon Valley Bank, săptămâna trecută în Statele Unite, apar primele probleme și în Europa. Este vorba de un seism care se propagă pe piețele financiare cu epicentrul în Elveția, la gigantul bancar Credit Suisse.
Author: Sorin Negru miercuri 15 martie 2023 , 22:13
Una dintre cele mai mari instituții financiare din Europa, Credit Suisse Group a cerut miercuri băncii centrale elvețiene o declarație publică de susținere, informează Bloomberg.
Cererea de ajutor a venit după ce acțiunile și obligațiunile Credit Suisse au fost lovite puternic miercuri dimineață, la un minim record.
Creditorul elvețian a cerut, de asemenea, autorității interne de reglementare din Elveția, cunoscută sub numele de Finma, să iasă și să ajute la consolidarea încrederii, a mai spus o sursă anonimă familiarizată cu subiectul.
Acțiunile Credit Suisse, la un minim record
Și publicația Financial Times a prezentat aceeași informație mai devreme. Credit Suisse și Banca Națională Elvețiană au refuzat să comenteze.
Credit Suisse luptă să liniștească investitorii după ce un acționar de top, Saudi National Bank a exclus miercuri să-și suplimenteze pachetul de acțiuni, adăugând o nouă piesă de domino la haosul pieței care a început odată cu prăbușirea băncilor regionale din SUA săptămâna trecută.
Roubini: Credit Suisse e prea mare ca să fie salvată
Într-un interviu acordat Bloomberg, celebrul economist Nouriel Roubini, care ar fi prezis și criza financiară din 2008, spune că problema cu Credit Suisse este că banca "este prea mare pentru a putea fi salvată".
Vorbind despre reglementările financiare, Roubini a precizat că Credit Suisse ar putea fi prea mare pentru a da faliment, dar ar putea fi prea mare și pentru a fi salvată.
O eventuală prăbușire a Credit Suisse ar echivala cu un nou "moment Lehman Brothers", potrivit economistului american.
Acțiunile Credit Suisse listate în Elveția au încheiat sesiunea de tranzactionare în scădere cu 24%, reducând unele dintre pierderile anterioare, după ce au scăzut cu peste 30% la un moment dat.
După ce piețele europene s-au închis, autoritățile de reglementare elvețiene au spus că Credit Suisse îndeplinește în prezent cerințele de capital și lichiditate și că Banca Națională Elvețiană va oferi lichiditate suplimentară dacă este necesar.
Sistemul bancar, într-un moment de incertitudine
Căderea prețului acțiunilor a reînnoit o vânzare mai largă în rândul creditorilor europeni, care se confruntau deja cu turbulențe semnificative ale pieței ca urmare a impactului de la Silicon Valley Bank.
Cel mai mare investitor al Credit Suisse, Saudi National Bank, a declarat că nu poate oferi băncii elvețiene nicio asistență financiară suplimentară, potrivit unei informații Reuters, ducând cu un pas mai jos declinul băncii.
„Nu putem pentru că am depăși 10%. Este o problemă de reglementare”, a declarat miercuri pentru Reuters președintele Băncii Naționale Saudite, Ammar Al Khudairy. Cu toate acestea, el a adăugat că BNS este mulțumită de planul de transformare al Credit Suisse și a sugerat că banca este puțin probabil să aibă nevoie de bani suplimentari.
Banca Națională Saudită a preluat anul trecut un pachet de 9,9% din Credit Suisse, ca parte a strângerii de capital de 4,2 miliarde de dolari ale creditorului elvețian pentru a finanța o revizuire strategică masivă, menită să îmbunătățească performanța serviciilor bancare de investiții și să abordeze o serie de riscuri și eșecuri de conformitate.