In articol:
- Aleksandr Lukașenko: "Doamne ferește să fiu nevoit să iau o decizie de a folosi armele nucleare"
- De ce are nevoie Belarus de arme nucleare
Nu va exista nicio ezitare atunci când se va lua decizia de a folosi arme nucleare ca răspuns la o agresiune împotriva Belarusului, a declarat marți președintele Aleksandr Lukașenko.
Citește și: Vladimir Putin, anunțul momentului: Rusia mută armele nucleare mai aproape de Europa!
Vorbind despre motivele desfășurării armelor nucleare tactice rusești în Belarus, președintele a spus: "De ce avem nevoie de ele? Pentru a ne asigura că niciun soldat străin nu mai pune piciorul în Belarus".
Citește și: Rusia „are nevoie” de 2-3 milioane de soldați chinezi pentru a lupta în Ucraina
Aleksandr Lukașenko: "Doamne ferește să fiu nevoit să iau o decizie de a folosi armele nucleare"
"Un răspuns va fi imediat. Am declarat acest lucru deja de mai multe ori", a adăugat liderul din Belarus.
Subliniind puterea semnificativă a armelor nucleare care vor fi desfășurate în Belarus, șeful statului a spus: "Cred că aproape nimeni va dori să lupte cu o țară care are astfel de arme.
Citește și: VIDEO- Primele patru orașe recucerite de Ucraina de la Rusia în contraofensiva care-l sperie pe Putin- HARTA
Belarus ar dori să evite situațiile în care ar trebui folosite arme nucleare. "Doamne ferește să trebuie să iau o decizie de a folosi aceste arme. Dar nu va exista nicio ezitare în cazul unei agresiuni împotriva noastră", a subliniat Aleksandr Lukașenko.
Cancelariile occidentale se tem de modul în care Rusia și Belarus pot regiza acțiuni "sub steag fals" prin care să justifice o reacție agresivă la atacuri fictive.
De ce are nevoie Belarus de arme nucleare
Aleksandr Lukașenko a vorbit despre circumstanțele care ar putea duce la utilizarea armelor nucleare de pe teritoriul Belarusului în timpul călătoriei sale de lucru în regiunea Minsk din 13 iunie, a mai informat BelTA.
Potrivit mass-mediei occidentale, Rusia încearcă să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus înainte de summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie.
Occidentul interpretează aceste acțiuni ca pe o încercare de șantaj nuclear. Președintelui Lukasenko i s-a cerut să să explice de ce Belarus are nevoie de arme nucleare și care sunt condițiile de depozitare și utilizare a acestora.
„Nu este vorba deloc despre Rusia”, a spus Aleksandr Lukașenko. El a subliniat că armele nucleare vor fi desfășurate în Belarus la cererea sa personală adresată Rusiei, pentru a garanta securitatea țării.
„Mai întâi l-am întrebat pe președintele rus, apoi am insistat într-o manieră prietenoasă să-mi dea înapoi aceste arme [tactice, nu strategice]. Deocamdată ar fi suficiente”, a explicat Aleksandr Lukașenko, conform sursei citate.
Potrivit președintelui belarus, în prezent nu este nevoie să desfășoare arme nucleare strategice, de exemplu, rachetele rusești Topol în Belarus
„De ce ar trebui să am nevoie de rachete Topol strategice? Pregătim sit-uri pentru aceste arme. Toate sunt operaționale, cu excepția unuia. Prin urmare, dacă este nevoie, suntem gata să desfășurăm aceste arme în orice moment.”
„Topol este o rachetă intercontinentală. O să mă lupt cu Statele Unite? Nu Nu e cazul. Aceste arme [tactice nucleare] sunt suficiente pentru mine deocamdată”, a adăugat șeful statului.
„Aceasta a fost cererea mea. Nu Rusia mi-a impus această decizie. De ce? Pentru că, așa cum spuneți cu toții, nimeni nu a luptat nici măcar cu o putere nucleară. Nu vreau ca nimeni să lupte cu noi. Există o astfel de amenințare? Da este. Trebuie să previn această amenințare”, a explicat președintele.
Prin urmare, a fost luată decizia de a pregăti spațiile de depozitare și de a desfășura arme nucleare tactice. „Totul este gata. Cred că va mai dura câteva zile și vom avea ceea ce am cerut. Și poate chiar puțin mai mult”, a spus Aleksandr Lukașenko.
Condițiile create pentru depozitarea unor astfel de arme, cu toate cerințele necesare îndeplinite, sunt comparabile cu un bloc chirurgical într-un spital, a spus șeful statului.
Belarus a îndeplinit toate cerințele și chiar și reprezentanții ruși au fost surprinși să vadă totul făcut la un nivel atât de înalt. Nu le venea să creadă că era posibil. „Da, se poate”, a spus președintele. „Am pregătit totul și implementăm programul pe care l-am conturat cu președintele Rusiei”.
Vorbind despre motivele desfășurării armelor nucleare tactice rusești în Belarus, președintele a spus: "De ce avem nevoie de ele? Pentru a ne asigura că niciun soldat străin nu mai pune piciorul pe pământul belarus".
Motivul pentru utilizarea unor astfel de arme, potrivit lui, poate fi decât o agresiune împotriva Belarusului.