In articol:
Economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%, potrivit datelor publicate marți de Institutului Naţional de Statistică (INS).
Citeste si: Ministrul Muncii, anunț despre creșterea pensiilor. "Nu putem sta cu mâinile încrucișate"
Ritmul anual de creştere din T1 2022 este mai mare decât cel din ultimul trimestru al anului 2021, când economia a urcat cu 2,4%. La nivelul anului 2021, PIB-ul a avut un plus de 5,9%.
Temerile de recesiune, spulberate momentan
Analiștii care vorbeau la începutul anului 2022 de posibilitatea intrării în recesiune tehnică, după două trimestre consecutive de scădere economică, și-au văzut infirmate temerile.
Citeste si: Ce repercusiuni are o inflație mare pentru economia unei țări
INS a revizuit inclusiv datele scăderii economice din T4 2021 și au identificat, de fapt, o creștere acolo unde cifrele inițiale arătau un regres.
Astfel, dacă potrivit datelor publicate în aprilie PIB a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, noile date arată că economia a consemnat un avans de 1%.
Noi estimări privind creșterea economică din 2022
La începutul acestei luni, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de
nanciare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an. Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.
Citeste si: Duș rece pentru Guvernul Ciucă. Comisia Europeană, prognoza pesimistă privind economia României în 2022
Principalele motive ale reducerii prognozei de creștere țin de inflaţia care reduce veniturile disponibile, precum și de războiul din Ucraina care afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi alungă investiţiile străine.
Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%.