In articol:
Iaurtul este considerat un produs preferat și de bază în alimentație. În schimb, se pare că românii aleg să achiziționeze acest produs în funcție de criteriul banilor, nu de cel al calității iaurtului.
Alexandru Cîrîc, directorul Insitutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat cum ne poate fi influențată sănătatea dacă alegem să cumpăram iaurtul în funcție de preț, conform antena3.ro. Ingredientele din care iaurtul este făcut diferă de la un produs la altul!
Cum alegem corect iaurtul? Influența prețului asupra calității produsului
Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, a explicat cât de mult influențează prețul alegerile cumpărătorilor atunci când doresc să cumpere un astfel de produs.
Se pare că românii aleg să cumpere iaurtul care costă mai puțin. Din păcate, de regulă, cu cât iaurtul are un preț mai mic, cu atât calitatea ingredientelor din care este făcut, scade.
„Din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către pieire. Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, coloranți, aditivi, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, conform sursei enunțate anterior.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, Alexandru Cîrîc a explicat că iaurtul industrial nu mai este, în totalitate, iaurt autentic. Acest lucru se observă la textură și faptul că atunci când întoarcem borcănelul, stă în borcan.
„Am făcut o testare cu studenții de anul 3 și le-am dat mai multe tipuri de iaurt. Un iaurt produs în stil clasic, un iaurt extrem de industrial și un iaurt undeva pe medie produs de un producător mic, care respectă totuși niște rețete. Cu o singură excepție, într-o grupă de 17 studenți, o singură excepție, toată lumea s-a dus către iaurtul industrial. Care nu mai este chiar iaurt, este un produs din lapte, nu este falsificat pe partea aceasta, însă gustul tradițional nu mai este acel gust. Devine foarte cremos, se adaugă lucruri în el care să îl țină cremos, pentru că noi vrem ca iaurtul, atunci când întoarcem borcănelul, să stea în borcan. Așa cere consumatorul, drept care producătorul ne dă un iaurt care stă în borcan. Nu contează că are gelatină, alginat, sau alți aditiv. Pentru că noi cerem asta. Atât timp cât noi cerem asta, vom avea ceea ce cerem”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Insitutului Național de Cercetări Alimentare, conform aceleiași surse.