Close sidebar
Close sidebar

Criza mare de profesori! Nu mai are cine sa ne educe copiii

Nu mai are cine să ne educe copiii! România traversează o criză severă de cadre didactice.

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Tinerii  nu mai sunt interesaţi de facultăţile de profil, iar profesorii aflaţi deja la catedre sunt supra-solicitaţi şi prost plătiţi.

CRISTINA, profesoara: "Tu la ce ora te trezesti ca sa fii la 8 la scoala? La 6 in fiecare dimineata si la 6:30 am iesit din casa."

Pentru Cristina Tunegaru, diminetile incep inainte de a se lumina de ziua. Locuieste in cartierul bucurestean Titan si ca sa ajunga la Petrachioaia, unde preda limba romana, trebuie sa parcurga in fiecare dimineata aproape 35 de kilometri.

CRISTINA, profesoara: "Intotdeauna ma pregatesc de seara cu toate lucrurile, dimineata numai sa le iau si sa plec, ca n-am timp. Asta ar insemna sa ma trezesc cu inca o ora mai devreme, sa mi le pregatesc pe toate dimineata."

Cristina schimba 2 mijloace de transport si pierde aproape 2 ore pe drum.

In invatamant, banii nu sunt multi, iar cadrele didactice nu au niciun fel de motivatie financiara.

Venitul lunar al Cristinei este de aproximativ 2 mii de lei. Banii abia ii ajung sa-si duca traiul de pe o luna pe alta.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Invatamantul romanesc are nevoie disperata de cadre didactice, dar Cristina crede ca tinerii absolventi nu au motive sa intre in sistem.

CRISTINA, profesoara: "In judetele de langa Bucuresti, in mediul rural, sunt posture neocupate, care nu se ocupa niciodata, pentru ca nu vine nimeni. Cei care sunt capabili si ar putea sa aduca o schimbare in sistem ne parasesc, pentru ca nu sunt motivati financiar.

Povestea Cristinei nu e singulara.

In alt colt de tara, la Iasi, Monica are un program asemanator. Locuieste in Iasi, dar preda Geografia intr-o comuna aflata la cateva zeci de kilometri.

Monica, profesoara: "Cat timp petreceti pe drum? Pai ma trezesc la patru jumatate si ajung acasa la 4 fara un sfert..adica 12 ore. Un timp pe care eu il pierd si pe care nu mi-l da nimeni."

De 14 ani, face Monica naveta. Iese din casa inainte de a se lumina de ziua ca sa ajunga la timp la scoala.

Indiferent cat de greu i-ar fi, pentru profesoara de 42 de ani nimic nu mai conteaza odata ce intra in clasa.

Monica isi face profesia din pasiune, ca alte satisfactii nu-i ofera munca ei

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Precum Monica si Cristina sunt mii de alte cadre didactice: platite prost, dar cu responsabilitati uriase! In aceste conditii, cine sa se grabeasca sa le ia locul?

Director: "Este o problema pentru ca nu stiu cati se indreapta spre astfel de facultati cu gandul ca vor intra in invatamant. Au ceva tabu, de acasa, ca in invatamant este rau.

In ultimii ani, multe dintre posturile scoase la concurs in institutiile din invatamant raman neocupate, iar temerile directorilor de scoli cresc cu fiecare an care trece.

Director: "Emotii cu privire la posturile vacante sau orele vacante pentru ca nu am posturi in intregime, am fractiuni, dar sunt foarte importante si in fiecare an imi bate inima.

Conform unor statistici recente, realizate de Fundatia Romanian Business Leaders, doar 3,5 la suta dintre tinerii promotiei 2015 au absolvit facultati cu profil educational. Fapt ingrijorator daca comparam acest procentaj cu cel al mediei europene, care ajunge la aproape 10 la suta. Mai mult, acelasi studiu arata ca Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste modul in care sunt vazuti si apreciati profesorii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI