Close sidebar
Close sidebar

Criză politică în Serbia: Președintele a dizolvat parlamentul şi a convocat alegeri anticipate

Decizie de ultimă oră! Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a dizolvat miercuri parlamentul. De asemenea, el a convocat alegeri anticipate pentru data de 17 decembrie.

Mircea Pop,

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a dizolvat miercuri parlamentul


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Criză politică în Serbia, după ce președintele Aleksandar Vucic  a dizolvat parlamentul și a anunțat alegeri anticipate pe data de 17 decembrie. Prin această decizie extremă, el dorește să își consolideze autoritatea în timp ce încearcă să găsească o modalitate de a normaliza relaţiile cu Kosovo.

Alegeri anticipate pe 17 decembrie în Serbia

Data de 17 decembrie pentru alegeri anticipate va conincide cu alegerile locale din 65 de municipii, inclusiv în Belgrad.

"Trăim într-o perioadă în care este necesar ca noi toţi să fim uniţi în lupta pentru interesele vitale ale Serbiei, în care vom fi supuşi la numeroase presiuni, atât din cauza poziţiei noastre privind Kosovo, cât şi din cauza altor probleme regionale şi globale", a declarat Vucic după semnarea decretului.

Citește și: Palestinieni care locuiesc în România și români susținători ai Palestinei au fost chemați la Poliție. Oamenii legii le sugerează „să respecte legea”

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Parlamentul Serbiei

Serbia nu recunoaște statul Kosovo

Analizând noile decizii, experţii spun că alegerile şi absenţa unui parlament funcţional îi vor permite lui Vucic să câştige timp şi să amâne luarea unor decizii privind legăturile cu Kosovo, statul cu majoritate albaneză care şi-a declarat independenţa.

Aceast stat a fost recunoscut de o mare parte din comunitatea internaţională, dar Serbia îl consideră în continuare ca fiind provincia sa sudică.

Avertismentul UE

Ursula von der Leyen, preşedinta executivului UE, s-a aflat marți la Belgrad. Ea susține că atât Serbia, cât şi Kosovo trebuie să îşi intensifice eforturile de normalizare a relaţiilor după cea mai recentă izbucnire a violenţelor. Asta dacă doresc să adere la blocul comunitar.

O altă condiție este ca Serbia să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei după atacarea Ucrainei, să elimine corupţia şi crima organizată, să reformeze economia, să îmbunătăţească sistemul judiciar, climatul de afaceri şi situaţia drepturilor omului.

Serbia vrea să intre în UE

Citește și: Războiul dintre Israel și Hamas ar putea duce la o nouă creștere a prețului petrolului: ”Prețurile mai mari la petrol, înseamnă inevitabil prețuri mai mari la alimente”

Analiștii mai spun că mişcarea lui Vucic are ca scop, totodată, consolidarea propriilor sale rânduri şi reformarea Partidului Progresist Sârb (SNS), care se află la putere. Popularitatea acestuia a fost afectată după luni de proteste ale opoziţiei, în urma celor două incidente armate în masă din luna mai.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI