„Ca urmare a aderării Croației la zona euro şi a adoptării monedei euro ca monedă oficială începând cu 1 ianuarie 2023, Banca Naţională a României va înceta să publice, din 3 ianuarie 2023, cursul kunei croate (HRK) în raport cu leul (RON). Rata de conversie pentru kuna croată stabilită de Consiliul Uniunii Europene este: 1 EUR=7,53450 HRK”, arată BNR.

Citește și: Pensii și salarii mai mari în 2023

Croația este membră a Uniunii Europene de la 1 iulie 2013. La data de 12 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a aprobat aderarea Croației la zona euro la 1 ianuarie 2023 şi a stabilit rata de conversie pentru kuna croată.

La 18 iulie 2022 a început baterea monedelor euro croate, iar pe 5 septembrie 2022 prețurile din Croația au început să fie afișate atât în kune, cât şi în euro (această afișare dublă se va menține până la 31 decembrie 2023).Pe 15 ianuarie 2023, bancnotele şi monedele euro devin unicul mijloc legal de plată.

Ce au anunțat autoritățile

„Prețurile bunurilor şi serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât şi în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afișării prețurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar şi vizibil. Această măsură este esenţială pentru protecţia consumatorilor”, arată Banca Centrală Europeană.

Citește și: Percheziții în Capitală și în alte 23 de județe: polițiștii au descins la peste 150 de adrese din București, la persoane şi firme suspectate de deținere ilegală de articole pirotehnice

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Atât euro, cât şi kuna (bancnote şi monede) vor fi permise ca mijloace de plată pe o perioadă de două săptămâni după introducerea euro.

Bancnotele şi monedele de kuna pot fi preschimbate gratuit până la 31 decembrie 2023, în limita a cel mult 100 de bancnote şi 100 de monede de kuna pe operațiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

„Orice creștere a prețurilor legată de trecerea la euro este interzisă. În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităților, care pot impune amenzi companiei respective, orice majorare nejustificată a prețurilor. Acest demers se înscrie în sfera protecției consumatorilor”, mai arată BCE.

Citește și: Curs valutar BNR azi, 23 decembrie 2022. La ce valoare a ajuns moneda euro?

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Până la 31 decembrie 2023, bancnotele şi monedele de kuna pot fi preschimbate în bancnote şi monede euro numai la oficiile poștale, băncile comerciale şi Agenția Financiară. Pot fi preschimbate gratuit până la cel mult 100 de bancnote şi 100 de monede de kuna pe operațiune.

Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

Din ianuarie 2024, banca centrală naţională a Croaţiei va prelua serviciile de preschimbare a bancnotelor de kuna pe termen nelimitat şi va preschimba monede până la 31 decembrie 2025. Acest serviciu este gratuit.Alte bănci centrale naţionale din zona euro vor preschimba bancnote de kuna gratuit, la cursul de schimb fix, în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2023. Suma care poate fi preschimbată este limitată la 8.000 HRK pe solicitant/tranzacţie într-o zi.

Citește și: O monedă nu va mai fi folosită începând cu 14 ianuarie 2023. Decizia este oficială


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si