Close sidebar
Close sidebar

Cu cât cresc pensiile din 2024? Punctul de pensie se indexează din ianuarie

Întrebarea care preocupă aproape 5 milioane de pensionari din România este: cu cât cresc pensiile din 2024? Este o certitudine că punctul de pensie se indexează din ianuarie 2024, însă nimeni nu știe cu cât exact.

Sorin Negru,

Cu cât cresc pensiile din 2024? 


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pensiile cresc din ianuarie 2024 cel puțin cu rata inflației, plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent- asta spune legea în vigoare.

Rata inflației pe anul anterior a fost de 13,8 procente, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Guvernul promite, însă, că prin recalcularea din noua lege a pensiilor, anumite pensii vor crește cu mai mult, pentru a se reduce inechitățile din sistem.

Citește și: Pensii 2024. Cine sunt pensionarii care vor primi creșteri de 28-30% după noua formulă de calcul

După noua formulă de calcul, inclusă în noul proiect al legii pensiilor, bărbații vor avea parte de creșteri mai mari de pensii decât femeile.

"Bărbații au fost dezavantajați prin acel stagiu de cotizare complet- la femei era 25 de ani, iar la bărbați 30 de ani. La bărbați a crescut stagiul de cotizare până la 35 de ani, în 2015", a explicat Dorina Barcari, membru fondator al Asociației pentru Drepturile Pensionarilor. 

"Este corect, în aceste condiții, ca procentele de creștere să fie mai mari la bărbați", a explicat specialista într-o emisiune TV.

Cu cât cresc pensiile bărbaților din 2024

Chiar și cei mai dezavantajați dintre pensionarii bărbați vor primi o majorare de 20% la pensii, după noua formulă de calcul, în timp ce femeile nu speră la mai mult de 12 procente, prin noua formulă de calcul, la care se adaugă indexarea potrivit legii.

În funcție de anul nașterii, pensiile bărbaților cresc. De la anul nașterii 1941, majorarea va fi de 21%, cei născuți în 1943 vor primi 23% în plus la pensie, iar bărbații născuți în 1945 vor primi o majorare de 28% la pensie.

Cea mai mare creștere la pensii va fi de 30,67%

Cea mai mare creștere la pensii va fi de 30,67% și se va acorda, potrivit noii legii a pensiilor, bărbaților născuți între iulie și septembrie 1946. 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Din octombrie 1946- anul nașterii, majorările de pensii pentru bărbați scad la 17 procente.  

În funcție de stagiul de cotizare, sunt și alte categorii de pensionari bărbați care se pot aștepta la majorări de 28-30 de procente- cei născuți în anii 1948, 1949 și 1950 (creștere de 30,22%).

Cu cât cresc pensiile din 2024? Punctul de pensie se indexează din ianuarie

Femeile, majorări de pensii mult mai mici

Femeile care s-au născut în anii 1944-1945 vor avea creșteri zero la pensie după noua formulă, urmând să beneficieze doar de indexarea cu inflația.

Pentru anii de naștere 1946-1947, în cazul femilor, majorările sunt modice, cuprinse între 0,33% și 1,67%. La fel, femeile născute în anii 1948-1950 primesc majorări de 2-3 procente. 

Creșteri de pensii de 10% sunt preconizate pentru femile născute în anii 1951, cea mai mare majorare în cazul femeilor fiind de 11,33% pentru anul nașterii decembrie 1951.  

Pentru anumite categorii de femei pensionare (cele din ianuarie- martie 1952, de exemplu), noua formulă de calcul aduce scăderi de pensii, pentru că a intervenit în legislația momentului coeficientul de corecție.

Creșteri de pensii sunt așteptate și pentru femeile născute între 1954-1958, după care urmează alte corecții pe minus, inclusiv de 10 procente! 

Cum vor crește pensiile după noua formulă de calcul 

Valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023, cu 12,5% până la 1.785 de lei.

Noua formulă de calcul care va fi aplicată pentru toate dosarele de pensii din România este următoarea, dacă nu vor fi făcute modificări în comisiile de specialitate din Parlament:

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Pensia= numărul de puncte x VPR (valoarea punctului de referință)

Mai concret, se va înmulți   numărul de puncte   care revine fiecărui pensionar cu   Valoare Punctului de Referință.

Acest indicator VPR se calculează prin împărțirea punctului de pensie (stabilit în prezent la 1.785 lei)    la un stagiu de cotizare de 25 de ani.

Practic, pensia după recalculare va fi   numărul de puncte care îi revine fiecărui pensionar   (în funcție de mai multe criterii, grupă de muncă și vechime)   înmulțit cu 71.

Numărul de puncte se regăsește pe talonul de pensie, iar fiecare pensionar poate înmulți acel număr de puncte cu 71 pentru a obține valoarea pensiei recalculate.

Toți cei care au contribuit peste stagiul de cotizare luat ca reper, de 25 de ani, ar putea să mai primească un punctaj-bonus, în funcție de vechime. Acest bonus va fi inclus în cadrul numărului de puncte din formula de calcul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI