Cum a devenit Elveția, din raiul bancherilor, miezul putred al crizei financiare. Tsunami pe burse după preluarea forțată a gigantului Credit Suisse
Piețele bursiere globale s-au prăbușit luni, după ce autoritățile elvețiene au aranjat preluarea băncii Credit Suisse de către principalul rival, pe fondul temerilor legate de o nouă criză financiară globală.
În cursul zilei de duminică, gigantul elvețian UBS Group a anunțat că va plăti 3 miliarde de franci elvețieni (3,23 miliarde euro) pentru preluarea Credit Suisse și își va asuma pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari, într-un pachet înlesnit de autoritățile de reglementare elvețiene.
Acțiunile și obligațiunile bancare s-au prăbușit luni, în condițiile în care preluarea Credit Suisse, a stârnit îngrijorări cu privire la sănătatea sectorului bancar global.
Piețele asiatice și cele europene, în cădere liberă
Principalul indice bursier al Hong Kong-ului a scăzut cu peste 3%, în timp valorile de referință ale burselor din Frankfurt și Paris s-au deschis în scădere cu 1%, potrivit presei internaționale.
Și bursele de la Shanghai, Tokyo și Sydney au scăzut puternic, luni dimineață, potrivit Reuters.
Contractele futures pe Wall Street au scăzut cu 1%, iar prețul petrolului a scăzut cu peste 2 dolari SUA pe baril, alte semnale ale temerilor de o nouă criză financiară.
Autoritățile elvețiene au anunțat duminică că UBS își va achiziționa rivalul mai mic, în timp ce autoritățile de reglementare încearcă să atenueze temerile legate de bănci după prăbușirea a doi creditori din Silicon Valley, SUA.
Acțiunile băncilor, cele mai puternic lovite
Acțiunile UBS Group au scăzut cu până la 16% la începutul tranzacțiilor, cea mai mare scădere de o zi din 2008, pe fondul îngrijorării investitorilor cu privire la beneficiile pe termen lung ale tranzacției și perspectivele pentru băncile din Elveția, o țară văzută cândva ca fiind un model de sănătate
bancar-financiară.
Acțiunile băncilor europene au scăzut, cu un indice al principalilor creditori în cădere de 5,8%. Giganții bancari germani Deutsche Bank și Commerzbank au scăzut cu 10,9%, respectiv 8,5%, în timp ce BNP Paribas din Franța a scăzut cu 8,2%.
"Problema nu dispare, ci devine globală"
Aceste mișcări dramatice au urmat unei zile de vânzări intense pe piețele financiare asiatice, pe măsură ce optimismul timpuriu al investitorilor cu privire la eforturile oficiale de a opri criza bancară s-a evaporat rapid.
"Ar trebui să fie clar că, după mai bine de o săptămână de panică bancară și două intervenții organizate de autorități, această problemă nu dispare. Dimpotrivă, s-a globalizat", a
declarat Mike O'Rourke, strateg șef de piață la Jones Trading.
Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 62%, reflectând pierderea uriașă pe care o vor înregistra acționarii bancii în investițiile lor în bancă.
Credit Suisse Group era în procesul de a concedia 9.000 de persoane încă dinainte de acordul prin care gigantul UBS va prelua banca pentru a o salva, iar valul de disponibilizări ar putea lua amploare, potrivit Bloomberg.
Sursele citate de site-ul american spun că dimensiunea valului de disponibilizări ar putea fi chiar un multiplu al numărului vehiculat anterior, ducând fenomenul la un alt nivel.
Elveția, noul epicentru al crizei economice?
Sectorul bancar a intrat în criză la începutul lunii martie, odată cu prăbușirea creditorilor americani Silicon Valley Bank și Signature Bank, înainte de a-și adăuga cel mai mare nume de până acum pe lista neagră- gigantul elvețian Credit Suisse.
Fuziunea bancară elvețiană este susținută de o garanție guvernamentală masivă, ajutând la prevenirea a ceea ce ar fi fost unul dintre cele mai mari prăbușiri bancare de la căderea Lehman Brothers în 2008.
Acordul va face, de asemenea, ca singura bancă globală a Elveției, UBS, dar și economia elvețiană să fie mai dependente de un singur creditor.