In articol:
- 1. Analizeaza-ti aportul de nutrienti
- 2. Ia in considerare starea ta fiziologica si patologica
- 3. Opteaza pentru suplimente bio
- 4. Alege un brand de incredere
- 5. Citeste cu atentie prospectul si literatura de specialitate
- 6. Cere sfatul medicului sau dieteticianului
- 7. Nu te lasa pacalit de promisiunile de pe ambalaj
1. Analizeaza-ti aportul de nutrienti
Multe persoane aleg suplimente alimentare cu multivitamine, crezand ca astfel dieta lor va fi completa si vor fi protejati de boli. Acest lucru este gresit. Majoritatea vitaminelor si mineralelor le obtinem printr-o dieta echilibrata, iar un aport suplimentar poate provoca toxicitate. Singura situatie in care o persoana are nevoie de multivitamine si multiminerale este in caz de malnutritie severa, doar la recomandarea medicului/dieteticianului.
De aceea, trebuie mai intai sa afli ce poate lipsi din dieta ta, inainte de a alege un supliment.
2. Ia in considerare starea ta fiziologica si patologica
Atunci cand alegi un supliment, trebuie sa ai in vedere atat caracteristicile tale fiziologice, cat si cele patologice.
Ce caracteristici fiziologice sa iei in considerare:
- Sarcina si alaptarea – multe suplimente sunt contraindicate in aceste perioade. Exista suplimente special concepute pentru sarcina si alaptare.
- Cresterea si dezvoltarea – spre exemplu, pana la 15-16 ani se recomanda suplimentarea cu vitamina D in lunile reci, pentru buna dezvoltare a oaselor.
- Culoarea pielii – persoanele cu pielea inchisa la culoare sunt mai predispuse la deficit de vitamina D.
Citeste si: Ce beneficii şi contraindicaţii are usturoiul verde?
In ceea ce priveste caracteristicile patologice, fiecare boala are anumite contrandicatii si anumite recomandari nutritionale. Astfel, trebuie sa te informezi corect cu privire la boala ta. De asemenea, ia in considerare medicatia si factorii de risc, cum ar fi fumatul. Persoanele fumatoare necesita un aport mai mare de antioxidanti. Daca ai urmat terapie cu antibiotice, cu siguranta ai nevoie de un supliment cu probiotic.
3. Opteaza pentru suplimente bio
Majoritatea suplimentelor de pe piata nu sunt analizate de organizatii autorizate pentru a verifica daca produsul contine ceea ce scrie pe ambalaj sau daca contine substante daunatoare. Pentru a te asigura ca produsul este certificat, este indicat sa optezi pentru suplimentele bio sau organice, cum ar fi suplimentele bio de pe Obio. Acestea au un continut mai scazut de pesticide si sunt cu siguranta verificate – cauta certificarea pe ambalaj.
4. Alege un brand de incredere
Nu orice supliment alimentar este de buna calitate. Alege suplimentele produse de un producator cu reputatie. De asemenea, este important sa alegi un producator care demonstreaza prin teste puritatea, rezultatele si continutul produselor.
5. Citeste cu atentie prospectul si literatura de specialitate
Suplimentele alimentare nu sunt intotdeauna benefice. Multe suplimente, mai ales cele din plante, prezinta contraindicatii si interactiuni cu medicamente. Asadar, daca suferi de o anumita afectiune, citeste cu atentie prospectul. Cauta informatii in literatura stiintifica, pentru a afla ce produse iti sunt indicate si contraindicate.
6. Cere sfatul medicului sau dieteticianului
O metoda simpla pentru a afla ce supliment ti se potriveste este sa discuti cu medicul sau cu dieteticianul. Acesta va tine cont de particularitatile tale fiziologice si patologice si iti poate recomanda un produs de buna calitate.
7. Nu te lasa pacalit de promisiunile de pe ambalaj
Nu te lasa inselat de promisiunile din prospect sau din reclama. Suplimentele alimentare care promit minuni sunt de evitat. Un supliment alimentar de calitate ofera clientilor informatii reale si dovedite clinic cu privire la produs.
Prin urmare, nu utiliza abuziv suplimentele alimentare, ci selecteaza-le informat si cu mare atentie. Cere sfatul medicului pentru o alegere corecta. In plus, nu uita ca suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta sanatoasa si variata.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: VIDEO- Cum alungăm astenia de primăvară prin alimentație