In articol:
Două cereri de anulare a alegerilor din primul tur al prezidențialelor au fost depuse la Curtea Constituțională de candidații pierzători Cristian Terheș și de Sebastian Popescu, susține surse citate de G4Media.
Cele două solicitări la CCR ar urma să fie judecate cel mai probabil miercuri după-amiază.
Potrivit legislației în vigoare, CCR are și atribuția de a solutiona cererilor de anulare a alegerilor. Dacă s-ar constatat fraude majore, primul tur ar putea fi repetat peste două săptămâni
Citeste si: Nord-coreenii mor de foame, dar Kim Jong Un se laudă că le construiește sate „de lux”- antena3.ro
"Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor (art. 52)".
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că, în cazul în care există motive întemeiate, Curtea Constituțională poate anula primul tur al alegerilor prezidențiale.
De asemenea, Curtea Constituțională are rolul de a valida noul președinte al României, iar înainte de a lua această decizie, CCR verifică dacă au existat nereguli în procesul electoral.
CCR poate anula primul tur al alegerilor, spune Augustin Zegrean
Conform articolului 82 din Constituție, Curtea Constituțională validează rezultatul alegerilor.
”În momentul ăsta, domnul candidat Călin Georgescu a trecut de furcile caudine, el a fost validat, nu se mai poate face nimic.
Fostul președinte al CCR a dat exemple de alte curți constituționale din Europa, care au anulat alegerile și a explicat că la noi, un motiv de contestare ar putea fi ”proasta organizare a alegerilor”, o situație cum s-a întâlnit în Germania.