De la începutul lunii august, România emite cărţi de identitate electronice. Românii se aliniază unui regulament european, pe care trebuie să îl respecte toate statele membre. Buletinele au dimensiunea unui card bancar şi pot stoca datele biometrice ale celui care îl deține.

Citeste si: Certificat COVID. Vezi cum se completează şi descarcă "paşaportul" verde european pe platforma STS

Unul dintre avantajele cărților de identitate este cel al dimensiunii reduse.

Noile buletine se aseamănă cu niște carduri bancare. Motivul introducerii lor este însă legat de noile elemente de siguranță: vor avea un cip care va stoca diferite date printre care două amprente digitale și una facială.

Noile acte vor avea și alte elemente de siguranță cum au și cărțile de identitate din celelalte țări europene pentru că, spun polițiștii, actualele buletine ale românilor sunt ușor de falsificat. Totuși, românii pot să își facă în continuare buletine simple. Ele vor fi fără cip și vor avea tot dimensiunea unui card. Însă ele nu vor putea fi folosite la graniță, pentru a putea ieși din țară. Noile buletine cu cip sunt eliberate pentru prima dată la Cluj în cadrul unui proiect-pilot, dar vor extinse în curând și la nivel național.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Se schimbă buletinele românilor. Dispare adresa de domiciliu din cardul de identitate- proiect

cum arată buletinele cu cip
Noile cărți de identitate.

Buletinele electronice au fost lansate la Cluj

Noile cărți de identitate au fost lansate pentru prima dată la Cluj. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a spus, pe 2 august 2021, că se dă startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca.

Citeste si: Nu o sa-ti vina sa crezi cat de simplu poti obtine fisa medicala auto!

„Suntem astăzi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea cărţii electronice de identitate. Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca.

Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot. Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot”, a declarat Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca.

Citeste si: Informație de ultimă oră! Cum arată și cât costă noul buletin electronic emis în România


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si