Close sidebar
Close sidebar

Cum arată cărțile electronice de identitate și când ai putea intra și tu în posesia unui astfel de document

Facem pași către digitalizare. Cartea de identitate a fost lansată la Cluj-Napoca în cadrul unui proiect pilot. Acest document îți oferă o garanție mai mare a securității și acces facil la servicii esențiale, promițându-se și diminuearea birocrației.

Catalina Popa,

cum arata cartile electronice de identitate

DISTRIBUIE
acest articol

„Astăzi, la Cluj-Napoca, am dat startul proiectului pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate. Prin implementarea acestui proiect ne îndeplinim o obligație europeană care derivă din adoptarea în anul 2019 a Regulamentului European (UE) 2019/1157 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor UE. La nivel național s-au făcut toți paii, de ordin legislativ, pentru implementarea Cărții Electronice de Identitate, în special în perioada 2020 2021, ceea ce a făcut posibil momentul de astăzi", a anunțat Lucian Bode, ministrul afacerilor interne pe 2 august 2021.

Citeste si: Diplomă de licenţă pierdută: Cum obţii un duplicat

El a spus că, în circa 18 luni, cărțile de identitate electronice vor fi emise la nivel național. Până la finalul anului se vor elibera doar 5000 de documente, a precizat ministrul. El mai spus că „documentul de identitate pe care l-am lansat astăzi asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate și un acces facil la servicii esențiale".

Cum poate fi folosită noua carte de identitate electronică „ Noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în Platform informatică de asigurări de sănătate și va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, pentru reducerea birocrației în relațiile cetățeanului c autoritățile publice", spune Bode.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

Citeste si: Certificat de divorţ pierdut: Ce trebuie să faci dacă ai pierdut acest document?

Acesta a adăugat că emiterea cărții electronice de identitate este rezultatul unei colaborări inter-instituționale, find ,un moment crucial pentru ceea ce înseamnă ata parcursul instituțional al serviciilor publice, cât şi facilitățile de care cetățeanul româ va putea beneficia odată cu deținerea noului document".

„Sunt încrezător că acest proiect pilot este deschizător de drumuri şi va fi un exemp! de bună practică, la standardele de calitate si eficiență așteptate de cei care vor solicita acest nou tip de act de identitate", a mai declarat ministrul.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI