Cum arată cel mai mare laborator din lume? Eșantioanele congelate au prezis cine va suferi de demență cu 15 ani înainte de diagnostic
Peste 500.000 de mostre umane sunt ținute în cel mai mare laborator din lume. Oamenii de știință speră că eșantioanele îi vor ajuta să găsească tratamente și leacuri.
UK Biobank este cel mai mare laborator din lume! Oamenii de știință speră că prețioasele eșantioane congelate, inclusiv sânge, salivă și urină, colectate de-a lungul a două decenii, îi vor ajuta să găsească tratamente și leacuri.
Congelatorul principal al UK Biobank stochează 10 milioane de mostre la -80C de la persoane care participă, de asemenea, la sondaje regulate privind dieta, teste cognitive, citiri Fitbit și care au oferit voluntar istoricul lor medical complet.
Acum, aceasta dezvăluie informații fără precedent, deoarece participanții recrutați la vârsta mijlocie încep să se îmbolnăvească și să moară.
Eșantioanele au fost deja folosite pentru a prezice cine va suferi de demență cu 15 ani înainte de diagnostic, informează Mirror. Profesorul Naomi Allen, cercetătorul șef, a declarat că cercetătorii pot urmări și
analiza în detaliu ce a existat diferit la persoanele care au dezvoltat boala și la modul în care au trăit.
"Nu s-a mai făcut nimic de acest gen la o asemenea scară până acum. Este foarte interesant, deoarece începem să deschidem "cutia neagră" pentru a înțelege mecanismele bolii", a explicat aceasta.
Într-un congelator de mărimea a două autobuze cu etaj, un robot selectează fiolele. Cantități infime din fiecare probă de testare sunt apoi extrase și expediate către oamenii de știință din întreaga lume.
Ce s-a constatat în urma studiilor?
Un studiu care a utilizat baza de date de referință a constatat că, în loc să mergem la sală de gimnastică, exercițiile fizice scurte și regulate, cum ar fi urcatul scărilor sau treburile casnice, ar putea fi secretul pentru a trăi mai mult. Iar cel mai mare set de date din lume privind scanarea întregului corp, realizat pe 83.000 de britanici, a ajutat la dezvăluirea motivelor pentru care unele persoane slabe sunt în pericol din cauza grăsimii din jurul organelor vitale, în timp ce unele persoane supraponderale au o sănătate de
fier.
" Scopul final este de a trata boala mai devreme și de a identifica persoanele care trebuie tratate. Datorită numărului mare de măsurători pe care le avem în UK Biobank, putem analiza aspecte foarte specifice ale stilului de viață și modul în care acesta influențează șansele noastre de a dezvolta boli”, a spus doctorul Allen.
De asemenea, istoricul vast al probelor de sânge din cadrul UK Biobank a ajutat la identificarea proteinelor care prezic cine este susceptibil de a suferi de demență cu până la 15 ani înainte de a fi diagnosticat. Descoperirea este folosită acum pentru a ajuta la dezvoltarea unui test de screening fiabil pentru public.