Close sidebar
Close sidebar

Cum arată, de fapt, Perseidele. Vor fi cele mai vizibile în 11-13 august 2022

Cum arată, de fapt, Perseidele. Perseidele reprezintă o ploaie spectaculoasă de meteori. Acest evenimentul ceres are loc în fiecare an, în ultima lună de vară.

Alina Raducu,

Cum arată, de fapt, Perseidele. Vor fi cele mai vizibile în 11-13 august 2022

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cum arată, de fapt, Perseidele? În august 2022, ultima lună de vară, vom avea parte de cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare (ploaie de meteori) de peste an, Perseidele, un fenomen astronomic spectaculos. Acestea pot fi observate, cu ochiul liber, începând cu sfârşitul lunii iulie, dar care va avea cea mai mare intensitate în noaptea dintre 12 şi 13 august.

Perseidele reprezintă o ploaie de meteoriți, care este generată de trecerea planetei Terra prin resturi, bucăți de gheață și rocă, lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle, care a trecut ultima oară aproape de Pământ în 1992.

Cum arată Perseidele?

În fiecare an, la un anumit moment, orbita Pământului (cursul eliptic al planetei noastre în jurul Soarelui) traversează nori de praf lăsaţi de comete, numiţi “roiuri de meteori”, pe care le percepem ca “ploi de stele căzătoare”.

Perseidele sunt un roi de meteori proveniţi de la cometa Swift-Tuttle, având dimensiuni care variază de la cea a unui grăunte de nisip, până la cea a unui bob de mazăre, se deplasează cu o viteză de aproximativ 58 kilometri/secundă( 210.000 kilometri/oră) şi ard în atmosferă la o inălţime de peste 80 de kilometri de Terra.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Citeste si: Pluto se află în retrograd în zodia Capricorn începând cu 29 aprilie 2022. Află cum e influențată zodia ta de acest tranzit

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Cum arată, de fapt, Perseidele. Vor fi cele mai vizibile în 11-13 august 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Mai mult, un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului. Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip.

Perseidele vor fi cele mai vizibile in 11-13 august 2022

Perioada de observare a Perseidelor este între 17 iulie și 26 august. Însă, maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 04 TLR. Cu o noapte înainte vom putea observa panta ascendentă, în noaptea de maxim vom observa maximul și cu o noapte după, panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august.

Însă, cea mai bună perioadă de observare a Perseidelor este după miezul nopții până dimineața, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Rata meteoriților la apogeu atinge chiar și 60 pe oră și pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, însă Perseidele sunt mai vizibile în emisfera nordică.

Citeste si: Lyridele 2022. De unde poți vedea cel mai bine ploaia de stele de primavară

Astfel, ca să puteți admira ploaia de meteoriți, trebuie să priviți cerul cel puțin o oră, potrivit Observatorului astronomic de la București.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

De asemenea, pentru a observa Perseidele, nu este nevoie neapărat de un telescop, ci de a găsi un loc de unde poți vedea întreaga boltă cerească. Perseidele se pot vedea cu ochiul liber, fără niciun echipament special și pot fi distinse cel mai clar în cel mai întunecat punct de pe bolta cerească.

Însă, este necesar un timp de adaptare a ochiului la luminozitatea cerului, uneori și spre 45 de minute. Puteți face această observare folosind un șezlong sau un fotoliu înclinat, pentru ca poziția capului să nu vă lase cu dureri în zona gâtului.

Citeste si: Mercur retrograd 10 septembrie- 2 octombrie 2022. Viaţa ne este, din nou, dată peste cap

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI