In articol:
Piramida lui Coandă. Casa multicelulară inventată de Henri Coandă în anii 30 a fost gândită pentru a reduce la minim consumul de energie. Aflat la Paris în acea perioadă, Henri Coandă se îngrijora cu privire la criza locuințelor și a resurselor de după Primul Război Mondial.
Cum arată „Piramida lui Coandă”
La acea vreme energia era foarte scumpă, iar gazul reprezenta o raritate și foarte multe familii își încălzeau locuințele cu lemne. Henri Coandă a venit cu o idee spectaculoasă pentru case prin care erau accesibile și confortul, dar și economisirea utilităților.
Alături de arhitectul francez J. Dupre, Henri Coandă a pus bazele unui proiect imobiliar civil care inițial trebuia să fie realizat în zona de est a Parisului.
Potrivit planului, ar fi trebuit să existe 700 de apartamente pe o suprafață de 220 de metri. Proiectul avea forma unei piramide cruciform și avea o înălțime de 100 de metri.
Citeste si: Energie Verde, facturi la jumătate
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
Era o piramidă în care erau păstrate doar zonele urile ale pereților verticali ce au muchiile înclinate ale piramidei și diagonalele bazei.
Henri Coandă a explicat că această casă multicelulară permite fiecărui apartament să aibă acces la soare pe timpul zilei, nici o latură nu era îndreptată către nord, imobilul era înclinat față de punctele cardinale. Apartamentele mai beneficiau și de aer curat provenit din spațiile verzi amenajate pe terase existente în trepte.
Alte invenții inovatoare ale lui Henri Coandă
Casele modulare au fost proiectate în 1921 au fost o necesitate a unor construcții rezistente, rapide și la un preț accesibil tuturor. Pentru ele Henri Coandă a inventat rețele de beton armat și a identificat noi geometrii de schelete metalice multicelulare pentru a oferi rezistență, lejeritate și o bună izolație termică.
Trenul electric al lui Coandă o invenție care să revoluționeze transportul în comun din România. Acesta avea să circule cu 500 de kilometri pe oră, iar de la București la Constanța s-ar fi ajuns în jumătate de oră.
Laserul lui Coandă. În jurul anilor 70-80 în România circula un zvon potrivit căruia Nicolae Ceaușescu ar fi avut o armă fatală de care autoritățile de la Moscova se temeau. Un tun laser era arma care putea să distrugă instant orice tanc sau avion inamic care ajungea pe teritoriul României.
Citeste si: Ni se pregătesc facturi duble la energie