Cum era mutat un bloc intreg, cu tot cu locatari in el, pe vremea lui Ceausescu. Acum, acest lucru pare doar un "vis frumos"
Cum ar fi sa stati la masa din bucatarie, iar pe geam sa vedeti ca totul trece pe langa dumneavoastrae? Nu e o imagine stiintifico-fantastica, ci realitatea traita de cei care locuiau intr-un bloc din Capitala. Mutarea s-a facut in premiera, iar oamenii nu au fost evacuati. Urmeaza imagini unice!
Imobilul cu 5 etaje din strada Aurel Vlaicu 166 nu se afla in niciun caz acolo in 1983, ci exact aici, in locul in care ma aflu. Pentru ca nu era in linie cu celelelate, Nicolae Ceausescu a decis ca acesra sa fie mutat. Translarea o distanta de 14,4 metri, desi, locatarii cu care am stat de vorba spun ca distanta a fost de fapt de 18 metri.
Au trecut aproape 3 decenii si jumatate de cand blocul a fost aliniat cu celelalte. Daca-l inspectezi cu atentie n-ai zice ca e o constructie ridicata in 1935. Doar cei care locuiesc in blocul incarcat de istorie cunosc aceste secrete. Pe unele a acceptat sa ni le impartaseasca doamna Norica.
Subsolul si demisolul nu mai exista din 1983. Au fost sacrificate odata cu mutarea blocului.
In timp ce pe strada oamenii priveau uimiti cum ditamai blocul se muta, mai ceva ca un corp de mobila inauntru locatarii isi vedeau de treaba lor ca si cum nimic nu s-ar intampla.
Cladirea care cantarea 7600 de tone a fost mutata in numai 6 ore, iar de atunci blocul a ramas in picioare. A trecut cu bine peste toate cutremurele si nu s-a clintit la niciunul dintre ele.
Si multe biserici-monument au fost mutate din calea buldozerelor in perioada comunista. Printe ele si Biserca Olari cu o greutate de 1278 tone, a fost deplasata mai intai 58 de metri in 1982, si un an mai tarziu inca 22,35 de metri.