De asemenea, regula pe care o cunoaștem cu toții este aceea că un adult are nevoie de cel puțin 8 ore de somn pe noapte. Copiii și bebelușii au nevoie, pentru o dezvoltare corespunzătoare, de mai multe ore, în funcție de vârsta pe care o au.
Nu este grav că ai o insomnie într-o noapte, acest lucru poate duce la o zi în care ești obosit, nervos, mofturos, încruntat.
Adevăratul pericol îl constituie o perioadă mai lungă în care nu poți dormi, pentru că lipsa somnului are consecințe grave pentru sănătate.
Pentru a înțelege de ce somnul este esențial pentru creier, trebuie să știi ce face creierul în orele în care tu dormi.
Cu ce se ocupă creierul în timpul somnului
- procesează informații: în orele în care tu dormi, creierul analizează informațiile acumulate în timpul zilei, le stochează pe cele de care are nevoie (activează memoria) și le elimină pe cele de care nu are nevoie.
- realizează conexiuni: creierul leagă o parte din informațiile pe care le-a aflat de informații mai vechi, realizând conexiuni.
- susține creativitatea: creativitatea funcționează mai bine la persoanele care dorm suficient. În timpul somnului, creierul face legături surprinzătoare pe care nu le-ar putea face în stare de oboseala sau stres.
- elimina toxinele: lipsa somnului duce la dezvoltarea unor toxine puternice (beta-amiloid).
Aceste toxine sunt asociate bolii Alzheimer și pot fi eliminate din creier în timpul somnului. Cu alte cuvinte, creierul poate elimina toate celulele asociate cu degenerarea neurologică, având capacitatea de a se păstra sănătos numai dacă îi acordăm răgazul necesar. În lipsa somnului, aceste toxine se acumulează în creier, ceea ce poate duce la boli grave (Parkinson și Alzheimer).
Care sunt consecințele lipsei de somn
Lipsa somnului are consecințe importante pentru sănătatea ta:
- Memoria este afectata: este vorba de memoria pe termen scurt și de memoria pe termen lung. Lipsa somnului nu mai permite creierului să proceseze informații și să le stocheze corespunzător. Partea din creier care este responsabilă cu memoria se numește hipocamp. Exact această regiune este prima afectată în caz de Alzheimer. Dacă ai învățat toată noaptea și a doua zi ai senzația că nu mai știi nimic, acest lucru se întâmplă din vina creierului care nu a avut timp să-și facă treaba: analiza și stocarea informațiilor acumulate.
- Comportamentul se modifică: persoanele care nu dorm suficient devin irascibile, sensibile, nervoase, anxioase, iar dacă stările de insomnie durează destul, pot ajunge chiar la depresie. Este suficient să-ți dai seama de asta dacă te uiți dimineața în mijloacele de transport în comun. Vei observa că sunt mai multe persoane încruntate, sau chiar nervoase decât oameni binedispuși. Lipsa somnului creează serioase probleme comportamentale și emoționale și poate duce la comportamente de neînțeles precum mâncatul fără noimă, sau trecerea de la o stare emoțională la alta
- Sistemul imunitar slăbește: în timpul somnului, corpul produce anticorpi care te protejează de boli.
Imunitatea organismului este afectată dacă nu te odihnești suficient. Trebuie să dai timp organismului să se refacă. Ceea ce pentru tine înseamnă odihnă pentru corpul tău înseamnă refacere. Lipsa somnului afectează imunitatea și vulnerabilizează organismul în fața agenților patogeni (viruși, bacterii, fungi). Prin urmare, acesta este motivul pentru care, dacă ești obosit, te vindeci mai greu sau unele boli revin.
- Ai dificultăți de gândire și de concentrare: dacă nu te-ai odihnit destul, creierul nu mai poate rezolva problemele apărute peste zi la fel de bine cum ar fi făcut-o dacă erai odihnit.
Privarea de somn are un efect direct asupra gândirii.
-
Procesul cognitiv este afectat: devine mult mai greu dacă nu dormi suficient să faci legături și să înțelegi ceea ce ți se spune. Acest lucru înseamnă că procesul cognitiv este afectat.
-
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Judecata se modifică: lobul frontal al creierului este responsabil cu emiterea judecăților și luarea deciziilor. În cazul unei insomnii, activitatea în lobul frontal se diminuează, ceea ce duce la o incapacitate de a lua decizii sau de a face judecăți corecte.
-
Instalarea lipsei de concentrare: lipsa de atenție înseamnă de fapt o activitate cerebrală slabă la nivelul lobilor frontal și parietal. Lipsa de atenție poate pune viața în pericol.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
-
Halucinații: în cazul insomniilor prelungite, creierul pierde capacitatea de a distinge între zgomote, umbre, lumini, obiecte și mirosuri, începe să le amestece și să le perceapă greșit, ceea ce duce la apariția halucinațiilor
Somnul se află așadar într-o relație directă cu starea noastră de sănătate în general și cu sănătatea creierului în mod special. Stilul de viață și numărul de ore de somn spun multe despre problemele de sănătate pe care le vom avea.