In articol:
- Cum păstrăm cozonacul pentru a fi prospăt și delicios mai multe zile?
- Rețetă delicioasă de cozonac cu nucă și smântână
- Mod de preparare
Cozonacul este unul dintre cele mai consumate și îndrăgite preparate pentru masa de Paște. Nu există an în care românii să se lipsească de acesta și îl cumpără (sau îl prepară) în cantități destul de mari.
Totuși, este important cum păstrăm cozonacul în această perioadă, având în vedere că temperaturile sunt mai ridicate. Este bine să îl ținem la frigider? Specialiștii oferă câteva sfaturi legate de modul în care putem păstra cozonacul delicios timp de mai multe zile. Apoi, v-am pregătit o rețetă de cozonac perfect pentru masa de Paște.
Cum păstrăm cozonacul pentru a fi prospăt și delicios mai multe zile?
Este bine să încercăm să păstrăm cozonacul delicios, proaspăt și să avem grijă să nu se usuce mai multe zile, dacă este posibil. Specialiștii nu recomandă păstrarea acestuia la frigider pentru că se poate usca mult mai repede.
Iată câteva metode de păstrare a cozonacului în perioada sărbătorilor pascale:
- Dacă alegeți să preparați un cozonac acasă, este bine să așteptați până când se răcește complet și apoi să îl înfășurați strâns într-o folie de plastic sau să îl înveliți cu un prosop curat.
- Cozonacul trebuie să fie depozitat într-un loc răcoros și uscat. Nu trebuie să fie expus la soare sub nicio formă.
- Cozonacul poate fi tăiat bucăți și apoi păstrate separat în condiții optime. Fiecare bucată poate fi înfășurată în folie de plastic sau depozitată într-un recipient ermetic.
- Cozonacul poate fi congelat. El trebuie înfășurat bine într-o folie de plastic, iar apoi, în folie de aluminiu sau într-o pungă de congelator.
Rețetă delicioasă de cozonac cu nucă și smântână
Pentru a prepara un cozonac delicios, cu nucă și smântână, perfect pentru masa de Paște, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram de făină, 5 gălbenușuri, 75 g de unt, 50 ml de ulei, praf de sare, vanilie, rom, 14 g de drojdie uscată, 100 g de stafide, coajă rasă de lămâie sau portocală, 100 g de smântână, 300 g de zahăr, 500 ml de lapte.
În compoziție veți avea nevoie de 500 g de miez de nucă, 1 lingură de rom, 50 g de cacao, 5 albușuri de ou și 150 g de zahăr, conform hotnews.ro
Citește și: VIDEO- Rețetă delicioasă de pască. Iată cum se prepară rapid cel mai gustos preparat tradițional, de Paște
Mod de preparare
Amestecați drojdia cu făina, bateți gălbenușurile cu sarea și apoi așteptați circa 15 minute până când compoziție devine mai închisă. Ulterior adăugați făină, smântână, vanilie, coajă de lămâie, zahăr, rom și 370 ml de lapte.
Frământați aluatul și mai adăugați lapte (dacă considerați că este necesar). Apoi, lăsați la dospit aproape 30 de minute. Aluatul se va pune apoi pe masa care în prealabil a fost unsă cu ulei și se frământă aproximativ 5 minute. Apoi, se lasă la dospit încă o oră.
Amestecați nuca, romul, cacao, zahărul și apoi adăugați albușurile (pe rând).
Împărțiți aluatul în două bucăți egale, apoi întindeți una dintre ele și puneți pe ea un sfert din umplutură și adăugați stafide (după preferințe). Răsuciți și apoi procedați la fel cu a doua bucată.
Apoi, împletiți cele două bucăți și puneți-le în tava în care ați pus hârtia de copt. Aluatul se unge cu un ou bătut, iar apoi cozonacul se bagă la cuptorul încălzit pentru o oră.