Ideea de bază a gătitului- încălzirea alimentelor pentru a ucide bacteriile și pentru a face ceva hrănitor și gustos- este destul de preistorică: mâncarea+ focul= mâncarea gătită. Nu există o mare diferență între arderea unui animal vânat la un foc deschis în aer liber, așa cum ar fi făcut strămoșii noștri, și gătirea acestuia cu electricitate sau gaz pe aragaz, așa cum facem noi astăzi.

Asta nu înseamnă că nu s-au înregistrat progrese în tehnologia de gătit. Numai în secolul al XX-lea, au apărut două forme noi de gătit. Una, cuptorul cu microunde, folosește unde radio cu energie ridicată pentru a încălzi alimentele rapid și eficient într-o fracțiune din timpul de care are nevoie un aragaz convențional.

Cealaltă, gătitul cu inducție, folosește electromagnetismul pentru a transforma oalele de gătit în aragazuri (creând energie termică în interiorul tigaii în loc să o tragă din exterior), care gătește mâncarea mai rapid și în siguranță, cu mai puțină energie.

În zilele noastre, toată lumea știe despre microunde, dar aragazurile cu inducție sunt mult mai puțin bine înțelese. Să aruncăm o privire mai atentă la ceea ce sunt și cum funcționează acestea.

Ce este inducția?

Înainte de a putea înțelege gătitul cu inducție, trebuie să înțelegeți inducția. Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că „inducția” este un mod scurtat de a spune „inducția electromagnetică”.

Pe scurt, inducția înseamnă generarea de electricitate folosind magnetismul. Ea provine din simplul fapt că electricitatea și magnetismul nu sunt lucruri separate, ci două aspecte diferite ale aceluiași fenomen de bază: electromagnetismul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

O mână de oameni de știință europeni au descoperit știința electromagnetismului- relația misterioasă dintre electricitate și magnetism- într-o perioadă de aproximativ 40 de ani care acoperă mijlocul secolului al XIX-lea. Descoperirile lor s-au dovedit a fi printre cele mai importante descoperiri făcute vreodată: oamenii de știință știau despre electricitate din cele mai vechi timpuri, dar înțelegerea științei și tehnologiei electromagnetismului a făcut posibilă alimentarea lumii cu electricitate pentru prima dată.

Inducția în practică

Nu trebuie să știți multe despre electromagnetism pentru a înțelege gătitul cu inducție- pur și simplu că un curent electric în schimbare poate produce magnetism și un câmp magnetic în schimbare poate produce electricitate. Când auziți pe cineva vorbind despre inducție sau despre ceva care folosește inducția, tot ce înseamnă este că magnetismul este folosit pentru a genera electricitate.

O utilizare obișnuită pentru inducție este în periuțele de dinți electrice, care au una sau două baterii reîncărcabile ambalate în interior. Problema cu periuțele de dinți electrice este că se udă, deci trebuie să aibă cutii din plastic complet sigilate, pentru a-și păstra mecanismele în siguranță și uscate.

Asta creează o altă problemă: dacă sunt complet sigilate împotriva apei, cum puteți obține electricitate în interior pentru a le reîncărca? O priză de încărcător convențională ar fi expusă la apă.

Aici intervine inducția. Când bateria periuței de dinți se descarcă, o așezați pe un mic încărcător de plastic pentru a o reîncărca. Deși nu există o conexiune electrică directă între periuța de dinți și încărcător (ambele sunt fabricate din plastic), energia electromagnetică curge din încărcător în bateria periuței de dinți prin inducție, direct prin plasticul care le separă: o bobină de sârmă din încărcător produce un câmp magnetic care induce un curent electric într-o bobină similară în baza periuței de dinți.

Cum funcționează aragazurile cu inducție?

Un aragaz cu inducție arată la fel ca orice altă plită din ceramică, de obicei cu zone distincte în care vă puteți așeza vase și tigăi. Suprafața de gătit este fabricată de obicei din sticlă-ceramică dură, rezistentă la căldură.

În interiorul fiecărei zone de gătit, există o bobină metalică strânsă. Când porniți alimentarea, un curent alternativ curge prin bobină și produce un câmp magnetic alternativ invizibil, de înaltă frecvență, în jurul său. Dacă nu există un vas pe zona de gătit, nu se produce căldură: zona de gătit rămâne rece.

S-ar putea să vă întrebați de ce avem nevoie de o frecvență înaltă. Deși sursa de alimentare alternează la aproximativ 50-60Hz (de 50-60 ori pe secundă), un blat de inducție mărește acest lucru de aproximativ 500–1000 de ori (de obicei la 20-40kHz).

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Așezați o tigaie pe zona de gătit și câmpul magnetic produs de bobină pătrunde în fierul de fier din interiorul acesteia. Câmpul magnetic induce curenți electrici turbionari în interiorul tigăii, transformându-se într-un încălzitor. Căldura din tigaie curge direct în alimentele sau apa din interior (prin conducție).

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si