Oamenii de știință au analizat două cranii egiptene antice și au descoperit în ce constau încercările străvechi de a trata cancerul, potrivit The Independent.

Citește și: "Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani

Vechii egipteni, renumiți pentru abilitățile lor medicale excepționale, puteau identifica, descrie și trata o gamă largă de boli și răni.

Fapt remarcabil pentru acea epocă îndepărtată, egiptenii au realizat proteze dentare și chiar au realizat obturații stomatologice.

Descoperire științifică: cum tratau vechii egipteni cancerul

Cu toate acestea, înțelegerea lor asupra cancerului a rămas limitată, așa cum demonstrează un studiu recent realizat asupra a două cranii antice.

O echipă internațională de cercetători a examinat craniile, ambele vechi de peste 4.000 de ani, pentru a explora granițele traumatologiei și oncologiei egiptene antice.

Descoperirile, publicate în revista Frontiers in Medicine, aruncă o lumină nouă asupra modului în care egiptenii au încercat să trateze cancerul.

Investigarea medicinei egiptene antice prin resturi scheletice. Tatiana Tondini, cercetător la Universitatea din Tübingen și autor principal al studiului, și colegii săi au analizat două cranii din Colecția Duckworth a Universității din Cambridge.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Soluții limitată în Egiptul antic împotriva cancerului

Soluții limitate în Egiptul antic împotriva cancerului

[Sursa foto: The Independent]

"Operație" antică pentru îndepărtarea cancerului

Craniul 236, aparținând unui bărbat de 30-35 de ani din anii 2687-2345 î.Hr., a prezentat o leziune mare compatibilă cu distrugerea excesivă a țesuturilor, cunoscută sub numele de neoplasm.

Numeroase leziuni mici, rotunde, metastazate au fost, de asemenea, împrăștiate pe craniu, spun oameni de știință

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit tăieturi în jurul acestor leziuni, probabil făcute cu un instrument de metal ascuțit.

"Când am observat pentru prima dată semnele tăiate la microscop, nu ne-a venit să credem ce era în fața noastră”, a remarcat Tondini.

Magia egipteană, folosită la tratarea bolilor

Tesut neoplasmic, descoperit pe craniul antic 

[Sursa foto: The Independent]

Acest lucru sugerează că egiptenii antici au efectuat intervenții chirurgicale legate de celulele canceroase, angajându-se în tratamente experimentale sau explorări medicale.

Craniul E270, aparținând unei femei de peste 50 de ani din anii 663-343 î.e.n., prezenta, de asemenea, o leziune mare care indica o tumoare cancerigenă care a cauzat distrugerea osului.

Această descoperire pune sub semnul întrebării ideea că cancerul este doar o afecțiune modernă, influențată de stilul de viață, longevitate și factorii de mediu.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cancerul, se pare, a fost o patologie comună chiar și în cele mai vechi timpuri, arată sursa citată.

Magia egipteană, folosită la tratarea bolilor

Magia egipteană, folosită la tratarea bolilor

Magia egipteană, folosită la tratarea bolilor

Vechii egipteni credeau că omul se naște perfect sănatos, iar boala ar apărea datorită unei cauze externe. În cazul rănilor, cauza fiind vizibilă, tratamentul era unul "chirurgical".

În cazuri din domeniul microbiologiei, având în vedere nivelul slab al cunoștințelor de profil, bolile interne erau atribuite unor forțe, obscure, divine și deci necesitau mai întâi proceduri magice și apoi tratament.

Respirația era considerată actul vital: suflul vieții ar pătrunde prin urechea dreaptă, iar suflul morții prin cea stângă. Potrivit istoricilor, medicii egipteni erau "pneumatiști".

Cu toate acestea, cunoștințele despre plămâni erau slabe. Se considera că la respirație participă și inima, iar din aceste două organe, aerul s-ar răspândi în tot organismul. Ficatul era socotit rezervorul de sânge al organismului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si