Nu încărca ghiozdanul
Copiii nu ar trebuie să transporte ghiozdane care depășesc 20% din greutatea lor, pentru că altfel vor avea dureri de spate, iar postura și mersul vor fi afectate. Asigură-te că indiferent de numărul disciplinelor din acea zi, greutatea transportată nu va fi prea mare.
În plus, pentru ca ghiozdanul să poată fi transportat cât mai ușor, este important să pui cele mai grele obiecte în zona cea mai apropiată de spatele copilului.
Ghiozdanul trebuie să aibă 2 bretele late, cu pernuțe în zona umerilor, dar și centură la șold, pentru un bun echilibru lombar. Așează manualele și caietele în așa fel încât să nu alunece în lateral.
Organizează corect ghiozdanul
Asigură-te că modelul ales este dotat cu cât mai multe compartimente, cu buzunare simetrice, astfel încât să permită distribuirea echilibrată a greutății. În plus, dacă obiectele din ghiozdan sunt puse pe categorii, copilul va reuși să le găsească mai ușor.
În funcție de modelul ghiozdanului, aranjează fiecare compartiment pentru a-i pune la îndemână lucrurile pe care le folosește cel mai des. Instrumentele de scris ar fi bine să fie puse într-un penar, fișele de lucru într-o mapă din plastic sau carton, manualele și caietele grupate după mărime. Dacă au aceleași dimensiuni pot fi așezate în ordinea de pe orar.
Implică-l și pe copil
Copilul este cel care poartă și folosește ghiozdanul, de aceea ar fi bine să se implice în organizarea lui. Ar trebui să ții cont de părerea lui și atunci când alegi modelul. Optează pentru un ghiozdan ergonomic, cu desenele sau culorile lui preferate. Dacă vrea, îl poți și personaliza cu prenumele lui.
Seara sau dimineața, pregătește ghiozdanul împreună cu copilul. În acest fel, la școală el va ști cum sunt organizate toate caietele și manualele și le va găsi imediat.
În plus, este o bună metodă pentru a-l responsabiliza pe cel mic, astfel încât să se descurce apoi și singur și să aibă grijă să nu uite nimic acasă.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Ghiozdanul crește împreună cu elevul și trebuie organizat ținând cont de nevoile lui. Prin urmare, ghiozdanul va trebui înlocuit o dată la 2-3 ani, pentru că necesitățile copilului și gusturile lui se vor schimba. Regulile de organizare rămân însă aceleași și e bine să-l înveți pe copil să le folosească chiar și atunci când nu va mai avea nevoie de ajutorul tău pentru a-ți pregăti manualele și caietele de școală.