Deși usturoiul și ceapa pot fi cultivate ca și culturi tradiționale de primăvară în majoritatea climatelor, pentru cele care se confruntă cu o iarnă rece, plantarea la începutul toamnei poate avea câteva avantaje mari față de plantarea în primăvară.

De exemplu, plantarea de toamnă permite atât bulbilor de ceapă, cât și celor de usturoi să crească considerabil de mari în dimensiune. Bulbii au șansa de a încolți și de a iniția o creștere timpurie.

Apoi, după ce intră în repaus în lunile de iarnă, aceștia revin rapid la viață în primăvară. Având deja o bază înrădăcinată în sol, le oferă un avans incredibil în dezvoltare. Mai mult, permițând ambelor culturi să ierneze în sol, vei obține și o recoltă mai calitativă.

1. Alegeți momentul potrivit 

Atunci când plantați o cultură de toamnă de usturoi sau ceapă, momentul este esențial. În cazul ambelor legume, aceasta înseamnă că plantarea trebuie să permită șase până la opt săptămâni de creștere înainte de instalarea frigului iernii.

Această perioadă de creștere este esențială pentru ambele culturi. Aceasta le permite să prindă rădăcini bune înainte de a intra în repaus pentru iarnă. Rădăcinile pregătesc apoi terenul pentru o creștere puternică la începutul primăverii. 

Dacă plantați prea devreme în timpul verii, atât bulbii de ceapă, cât și cățeii de usturoi pot avea probleme în a încolți și a crește.

A ști când să plantați depinde cu adevărat de climatul specific.

2. Pregătiți-vă bulbii în avans

Procurați-vă bulbii cât mai curând posibil pentru plantare! Atât ceapa, cât și usturoiul se vor păstra bine într-un loc răcoros și uscat până la plantare. Cel mai mult se cultivă ceapa din arpagic. Deși se practică și cultura cepei din semințe sau răsaduri, ceapa obținută din arpagic crește mai sănătoasă și ajunge la maturitate mai devreme.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: VIDEO- Seceta ar putea distruge recoltele de vinete și ardei

Dacă folosiți usturoi din propria recoltă, selectați cei mai mari și mai buni bulbi pentru plantare. Acest lucru vă va oferi cele mai bune șanse de succes. Dacă achiziționați usturoi pentru plantare, asigurați-vă că este organic și că nu a fost stropit. 

3. Pregătiți solul 

Atât usturoiul, cât și ceapa au nevoie de un sol liber, fertil și bine drenat pentru a crește cât mai bine. Acesta nu numai că permite bulbilor să crească mai mari, dar îi împiedică să putrezească în condițiile uneori prea umede de la sfârșitul toamnei și începutul primăverii.

Pregătiți bine solul înainte de plantare pentru a vă asigura succesul. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să adăugați cantități generoase de compost la baza fiecărui șanț de plantare.

Compostul va oferi atât nutrienții, cât și un drenaj îmbunătățit de care bulbii au nevoie pentru a se dezvolta.

În ceea ce privește adâncimea de plantare, plantați bulbii de usturoi la trei centimetri adâncime, iar ceapa la doi centimetri adâncime. Fie că plantați căței de usturoi sau bulbi de ceapă, plantați întotdeauna cu vârful ascuțit orientat în sus. Distanța între rânduri trebuie să fie de 25 cm iar între plante pe rand 7 – 12 cm, în funcție de varietate. 

Se mărunțește bine solul și se încorporează insecticid TRIKA EXPERT – împotriva viermilor sârmă. Insecticidul îl găsești disponibil pe Ogorul.ro. De asemenea, tot în momentul semănatului este necesară aplicarea de îngrășământ. Prin aplicarea localizată a îngrășământului în momentul semănatului se reduc pierderile și se optimizează timpii și costurile aferente aplicării, maximizând eficiența fertilizării. Poți alege orice produs din gama de ingrasaminte pentru sol Microseed, disponibilă pe ogorul.ro.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

INGRASAMANT MICROSEED BIO MICROGRANULAT CU APLICARE LA SOL

INGRASAMANT MICROSEED BIO MICROGRANULAT CU APLICARE LA SOL

[Sursa foto: www.ogorul.ro ]

4. Mulcirea culturii

Poate că cel mai mare secret pentru o recoltă excelentă de ceapă sau usturoi plantat toamna este să le acoperiți întotdeauna cu un strat bun de mulci. Nu numai că mulciul va ajuta la protejarea culturilor pe timpul iernii, dar mulciul ține și buruienile concurente la distanță și menține umiditatea în sol.

Imediat după plantare, acoperiți solul gol cu un strat subțire de un centimetru de mulci. Paia funcționează foarte bine ca mulci, la fel ca și frunzele mărunțite sau iarba tăiată. 

Sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta în obținerea unei culturi bogate de ceapă și usturoi! 

Citeste si: Grădinile urbane, oaze verzi în oraș


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si