Cum să ai grijă de dinții tăi atunci când porți aparat dentar 

Simona Costache, luni 07 octombrie 2024 , 11:55

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Îngrijirea corespunzătoare a cavității bucale pe perioada tratamentului ortodontic reprezintă o preocupare majoră în rândul pacienților, deoarece poate influența riscul de complicații dentare și reprezintă unica modalitate prin care poate fi asigurat succesul pe termen lung al tratamentului. Modul de îngrijire a danturii, dar și obiceiurile zilnice contribuie la menținerea sănătății dinților și a gingiilor, precum și la evitarea acumulării plăcii bacteriene și a formării tartrului, implicit la o bună desfășurare a tratamentului cu aparat dentar.

Periajul dentar pe perioada tratamentului ortodontic

Formarea plăcii bacteriene, un proces normal și inevitabil, ce apare ca urmare a interacțiunii naturale dintre bacteriile prezente în mod obișnuit în cavitatea bucală și resturile alimentare, reprezintă un factor de risc major pentru diverse afecțiuni orale. Pentru a nu compromite sănătatea danturii, se impune eliminarea plăcii bacteriene prin periaj regulat, la intervale de 8-12 de ore, potrivit indicațiilor medicului.

Periajul regulat devine semnificativ mai important pe perioada tratamentului ortodontic. Periajul danturii este necesar pentru a îndepărta placa bacteriană acumulată în jurul brackeților și a arcurilor sau pe suprafața gutierei, dacă se utilizează un aparat dentar Spark sau Invisalign.

Chiar și câteva zile în care nu periați dinții pot favoriza apariția tartrului, respectiv proliferarea bacteriilor. Într-un termen scurt, tartrul dentar poate duce la inflamații gingivale sau la infecții bucale, care nu doar că pot compromite tratamentul cu aparat dentar, dar pot reprezenta un factor favorizant pentru afecțiuni orale importante.

Integrați dispozitive specializate în rutina de îngrijire

Igiena interdentară este adesea neglijată de către pacienții care poartă aparat dentar. Ața dentară special concepută pentru aparatele dentare, precum și periuțele interdentare, sunt instrumente recomandate de către stomatologi în curățarea spațiilor greu accesibile. Ambele tipuri de dispozitive ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare dintre dinți și aparatul dentar, prevenind astfel formarea cariilor și a inflamațiilor gingivale. Dacă sunteți purtător al unui aparat dentar cu safir, este important să evitați utilizarea unor perii sau instrumente prea abrazive, pentru a nu deteriora cristalele de safir.

Evitați unele alimente

Anumite alimente dure, lipicioase sau care conțin zahăr în exces pot deteriora sau disloca parțile componente ale aparatului dentar. Cu excepția aparatelor dentare care pot fi detașate în timpul meselor, restul pot fi afectate de alimente sau gustări precum nuci, semințe sau caramele. Totodată, reducerea consumului de alimente și băuturi care conțin coloranți ajută la menținerea unei estetici dentare plăcute, evitându-se apariția petelor inestetice.

Evitați obiceiurile nocive

Pe lângă consumul de alimente dure, există și alte comportamente dăunătoare aparatului dentar, dar și danturii în general. Fumatul, consumul de alcool sau mestecatul obiectelor dure ar trebui evitate, pentru a asigura succesul tratamentului.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de primăvară cu șanse reduse de... Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de primăvară cu șanse reduse de precipitații: Cum va fi vremea în țară marți, 8 octombrie 2024
spotmedia.ro
Orașul european unde nu se mai poate trăi de violență – Povestea unui băiat de 14 ani... Orașul european unde nu se mai poate trăi de violență – Povestea unui băiat de 14 ani recrutat ca asasin, dar care a ucis pe altcineva
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si