Anual, Halloweenul este celebrat pe data de 31 octombrie. În ultimii ani a devenit una dintre cele mai cunoscute sărbători, inclusiv în România. Halloween înseamnă costume înfricoșătoare, machiaje spectaculoase, dar și preparate și băuturi special pregătite în acest sens.
De câțiva ani, Halloweenul este o sărbătoare împrumutată și în România. Această sărbătoare și-a câștigat adepți, mai ales că în noaptea de 31 octombrie, cei care merg la petreceri se deghizează în zâne, vrăjitoare, prințese, prinți.
Sărbătoarea de Halloween este atribuită americanilor, chiar dacă originile ei sunt europene. Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la “All-hallow-evening”, mai exact, ziua tuturor sfinților.
În ciuda faptului că este o sărbătoare păgână, aceasta a fost acceptată de biserica catolică și protestantă.
Cum poți realiza un dovleac pentru Halloween?
Mai întâi trebuie sa alegi un dovleac de dimensiuni medii, ia-ți un cuțit și începe. Primul pas este să îi tai capacul dovleacului. Din partea de sus a dovleacului taie capacul și scoate toate semințele și pulpa de dovleac.
Al doilea pas este să desenezi pe o coală albă modelul pe care îți dorești să îl sculptezi pe dovleac.
Mai apoi, foaia albă o lipești pe dovleac și trasezi câteva puncte în locurile în care vrei să realizezi formele. Astfel, după ce ai sculptat modelul pe care ți-l dorești, ultimul pas este să luminezi interiorul dovleacului. Poți alege fie să pui o lumânare într-un suport în interior, fie un borcan în care este așezată o instalație cu luminițe care funcționează cu baterii.
Care este istoria dovleacului sculptat de Halloween?
Sculptarea dovleacului provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinţilor de modelare a unor felinare din napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradiţional de Halloween în Irlanda şi Scoţia, dar imigranţii veniţi în America de Nord au folosit dovleacul.
Tradiţia americană de sculptare a dovlecilor este atestată de la 1837 şi a fost asociată iniţial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârşitul secolului al XIX-lea.