Achizitionarea unui aparat de aer conditionat pentru casa sau apartament este o decizie inteleapta acum ca vara se apropie dar, chiar daca vei alege un model potrivit pentru nevoile tale, asta nu inseamna ca te poti bucura de el fara sa iei anumite masuri. Poate ca te gandesti ca va fi de ajuns sa-l instalezi si sa-i dai drumul, dar lucrurile nu stau chiar asa.

Pentru a putea folosi un aparat de aer conditionat in siguranta este necesar sa intelegi cum functioneaza si la ce riscuri te supui.

Citeste randurile urmatoare pentru a intelege la ce consecinte te expui pe tine si familia ta in cazul unei utilizari neconforme si afla ce poti face pentru a folosi aparatul asa cum trebuie.

Reguli de baza pentru folosirea in siguranta a unui aparat de aer conditionat 

Desi sfaturile de mai jos pot parea de bun simt, tinem totusi sa le mentionam. Asadar, iata ce sa nu faci daca vrei sa folosesti in siguranta aparatul de aer conditionat:

  • Nu alimenta aparatul de la un prelungitor. Acesta consuma enorm de multa energie si necesita in consecinta un circuit electric separat;
  • Nu curata aerul conditionat atata timp cat este in functiune;
  • Daca incepi sa auzi zgomote ciudate sau simti miros de fum/ars din directia aparatului, contacteaza de urgenta un specialist;
  • Curata filtrele in conformitate cu specificatiile producatorului sau atunci cand observi ca acestea emana un miros ciudat;
  • Nu seta aparatul de aer conditionat pe o temperatura cu cinci grade mai mare sau mai mica decat cea din exteriorul locuintei, in afara de cazurile extreme, de exemplu cand este foarte cald afara. 

Citeste si: VIDEO- Programul Rabla pentru electrocasnice se întoarce în luna aprilie

Ce risti daca nesocotesti regulile de mai sus 

Dintre toate sfaturile de mai sus, dupa parearea noastra cel mai ignorat si totodata cel mai daunator este cel care se refera la curatarea filtrelor. In cazul in care filtrele nu sunt curatate sau schimbate la timp, consumul de curent electric va creste din cauza randamentului scazut si in acelasi timp va scadea si durata de viata a aparatului.

Dar nu aceasta este cea mai grava problema. Iata ce afectiuni poti dezvolta din cauza abundentei de microorganisme prezente in filtrele aparatului:

  • Reactii alergice;
  • Crize de astm cauzate de polenul care ramane in filtre sau de catre praf;
  • Probleme respiratorii cronice;
  • Agravarea problemelor de sanatate existente;
  • Afectiuni olfactive;
  • Infectii pulmonare.

A doua cea mai grava problema este reprezentata de temperatura din casa. Asa cum spuneam si mai sus, diferenta de temperatura dintre interiorul si exteriorul casei nu trebuie sa fie mai mare de 5 grade Celsius. De asemenea, trecerea de la interior la exterior nu trebuie sa fie brusca, in caz contrar riscand probleme respiratorii sau de piele. 

Solutii 

In afara perioadelor caniculare, setarea unei temperaturi medii intre 21 si 25 de grade Celsius nu ar trebui sa fie o problema. Chiar daca tentatia este foarte mare sa dormi cu aparatul de aer conditionat deschis, incearca sa eviti acest lucru. Functionarea aparatului de aer conditionat pe timpul noptii poate sa-ti usuce atat pielea, cat si caile respiratorii, din cauza functiei de dezumidificare. Cea mai buna varianta ar fi sa racesti dormitorul inainte sa te bagi in pat si mai apoi sa opresti aerul conditionat. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citeste si: Cele mai frumoase locuri din România pe care le poți vizita în concediu

In ceea ce priveste filtrele aparatului de aer conditionat, vei stii ca a venit vremea sa le schimbi/cureti in momentul in care aparatul nu mai raceste la fel de eficient sau simti un miros de umezeala din directia lui. Conform specialistilor, un aparat de aer conditionat trebuie igienizat periodic. Acest proces include curatarea carcasei de fiecare data cand faci curat in casa, curatarea completa de cel putin 2 ori pe an, si schimbarea filtrelor anual. 

Nu ezita sa apelezi la ajutorul specialistilor pentru servicii profesionale de igienizare/mentenanta. 

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si