Close sidebar
Close sidebar

Cum să îi spui copilului tău despre razboi. 5 sfaturi care îl vor ajuta să înțeleagă mai bine

Războiul dintre Rusia și Ucraina apare zilnic pe toate canalele de media. Cum în ultima perioadă cei mici au acces la tot ceea ce înseamnă tehnologie au auzit despre conflictul care are loc aproape de România. Iată câteva sfaturi pentru a le explica celor mici despre război și pentru a-i face să înțeleagă tot ce se petrece în Ucraina!

Madalina Grigore,

Cum discutăm cu cei mici despre război? 5 sfaturi care te vot ajuta să le explici situația din Ucraina.

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cum îi spui copilului despre război. Copiii au acum acces la tot ceea ce reprezintă informație. Fie că este vorba despre televizor, radio, telefoane, laptopuri sau tablete, aceștia pot afla imediat ceea ce se petrece. Mai mult decât atât, cei mici resimt neliniștea adulților, mai ales în situațiile de criză precum pandemia sau cea actuală războiul din Ucraina.

Citeste si: Volodimir Zelenski: Ucraina nu acceptă niciun ultimatum din partea Rusiei

Cei mici au aflat de la prieteni sau din media despre războiul actual lucru care le poate provoca un stres emoțional. Iată cum le putem explica celor mici despre război!

Și copiii pot pune întrebări despre informațiile pe care le aud

Informațiile și detaliile care apar pe toate canalele de media referitor la situația războiului din Ucraina pot îngrijora orice persoană.

Cu atât mai mult pe cei mici care sunt curioși de ceea ce se petrece și de ceea ce s-ar putea întâmpla. 

Psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György a explicat pe pagina sa de Facebook motivul pentru care adulților le este greu să discute cu cei mici despre războiul ruso-ucrainean.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Scenarii plauzibile care pot duce la un armistițiu între Rusia și Ucraina. Au trecut 26 de zile de la declanșarea războiului dintre cele două țări

„Este dificil și dureros să vorbim cu copiii despre război, într-atât încât, pentru unii dintre noi, cuvântul „război” este de nepronunțat.

Și asta pentru că dincolo de ceea ce vedem la știri, în corpurile și mințile noastre zac îngropate suferințele strămoșilor care au cunoscut, atât de bine, spaima și teroarea războiului. Copilul invizibil din noi este speriat și plin de incertitudini, iar copiii din viața noastră au nevoie să înțeleagă ce se întâmplă, ce înseamnă și cum se face față unui război”, a spus Gáspár György, citat de Centrul de parenting.

Cei mici caută întotdeauna în părinți siguranța, protecția și securitatea, cu atât mai mult în perioadele de criză precum cea care are loc de 26 de zile în Ucraina.

Cum să îi vorbești copilului despre război

Evenimentele violente îi pot marca în mod negativ pe cei mici și le pot induce stări de anxietate și frică pe viitor. Momentele de criză precum cele care au loc în această perioadă în Ucraina îi pot face pe cei mici să pună tot felul de întrebări despre ceea ce se petrece cu adevărat. Ceea ce este important este sentimentul de liniște și protecție pe care copiii trebuie să îl resimtă atunci când le sunt explicate motivele războiului, de ce se luptă atât de mulți oameni și în special de ce mor atât de multe persoane.

Citeste si: Zelenski, mesaj pentru UE: Renunțați la comerțul cu Rusia!

„Indiferent de vârstă, este important ca atât copiii, cât și adolescenții să știe că emoțiile, trăirile și gândurile lor au sens pentru noi. Că nu le vom minimaliza sentimentele și nici nu le vom întoarce spatele. Copiii au nevoie să găsească siguranță în relația cu noi, adulții, indiferent că suntem părinți, bunici, unchi, profesori, doctori sau psihologi. Ei se vor simți în siguranță, dacă pot să comunice cu noi, dacă reușim să ne asumăm vulnerabilitatea și curajul, cu demnitate”, a spus specialistul Gáspár György.

Cei mici trebuie să simtă liniște și siguranță atunci când vorbim cu ei despre războiul ruso-ucrainean.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Iată câteva sfaturi de la UNICEF care te vor ajuta să vorbești deschis despre război cu cei mici

Aflați ce știu și ce simt:

Unii copii ar putea să refuze să vorbească despre acest lucru, în timp ce alții ar putea să sufere și să se îngrijoreze în tăcere. În cazul celor mici de vârstă desenul, poveștile și clipurile video informative pot duce spre o discuție. Dacă pun întrebări care pot părea prea alarmante pentru vârsta lor trebuie aflată sursa care le provoacă această îngrijorare și este necesar să fie liniștiți și asigurați că totul va fi în regulă.

Răspândiți compasiune, nu stigmatizare:

Când vorbești despre conflicte în general, dar mai ales acum în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, evită să cataloghezi oameni răi” sau „răi” și caută o cale de a le introduce celor mici compasiunea, precum exemplul familiilor forțate de împrejurări să își părăsească locuințele.

Concentrați-vă pe ajutoare:

Pentru cei mici este important să știe că oamenii se ajută între ei. Arătați-le lucruri pozitive care au loc, observați dacă din partea lor vine dorința de a lua parte la astfel de acțiuni: să ajute la strângeri de fonduri, să donze din jucăriile lor copiilor refugiați, acțiunile acestea îi determină să-și dezvolte simțurile de ajutor pentru ceilalți. Amintiți-le că le sunteți alături și îi ascultați de fiecare dată când se simt îngrijorați și speriați. 

Continuați să faceți check-in

Cu cât veștile despre război continuă să apară este important să fie verificată prin discuții starea copilului. În cazul în care pare îngrijorat sau speriat este important să fii atent la schimbările care intervin în comportamentul său sau starea lor de sănătate: dureri de stomac, dureri de cap, coșmaruri sau dificultăți de somn. 

Cei mici reacționează diferit, iar anumite semne de suferință ar putea să nu fie atât de evidente sau atât de clare de la început. Unele reacții pot fi de scurtă durată și în unele cazuri sunt normale în perioadele de stres. Dacă reacțiile durează mai mult timp, cel mic poate avea nevoie de mai mult sprijin sau chiar vizita la un specialist. 

Citeste si: Ucrainenii au creat o aplicație prin care pot transmite unde se află trupele ruse

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI