Close sidebar
Close sidebar

Cum să investești la bursă

Cu toții ne-am visat măcar o dată în viața noastră acționarii unor companii de renume mondial precum Amazon, Facebook sau Tesla. Dar cei mai mulți dintre noi alegem să nu dăm curs acestor vise din diferite motive, cel mai des fiind acela că nu prea știm cum să cumpărăm și să vindem acțiuni.

Georgiana Balaban,

Despre Bursa 2021. [Sursa foto: https://unsplash.com/photos/IrRbSND5EUc]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În articolul de față, vrem să îți explicăm exact ce ai de făcut pentru a realiza prima investiție pe bursa de valori și, în același timp, îți vom spune la ce trebuie să fii atent înainte de a achiziționa o acțiune.
Așadar, fără alte cuvinte de introducere, să începem.

Citeste si: Angajări Poliția Animalelor 2021. Cum poți ajunge să lucrezi aici și în ce constă concursul

Fă-ți un cont pe o platformă de tranzacționare

Prima și prima dată, până când să începi să te gândești spre ce companie ai dori să te îndrepți și pe acțiunile cărei societăți să te axezi, va trebui să îți deschizi un cont pe o platformă de tranzacționare.

Acolo îți vei putea testa abilitățile de investitor prin intermediul unui cont demo, care vine cu bani virtuali ce pot fi plasați în acțiunile preferate.

Nu vei câștiga nici un ban prin intermediul lor, dar te vei putea familiariza cu site-ul.

La o simplă căutare pe internet, vei vedea că există o mulțime de traderi autorizați prin intermediul cărora vei putea avea acces la acțiuni. Te îndemnăm să alegi doar acele platforme care vin fără costuri fixe sau taxe la realizarea de plasamente.

Fă-ți o analiză a apetitului de risc

Iarăși foarte important, înainte de a te axa pe acțiunile unei anumite companii, ar fi bine să îți faci o analiză atentă a apetitului de risc.
Altfel spus, gândește-te cât de simplu este să câștigi bani și ce procent din sumele câștigate ești dispus să riști să pierzi. Cum toate investițiile vin cu un oarecare grad de risc, este bine să te gândești că sumele investite sunt, cel puțin pentru o perioadă, pierdute.

Citeste si: Ce amendă primești dacă circuli cu permisul auto expirat?

De ce este foarte important acest apetit pentru risc? Pentru că, de cele mai multe ori, cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât și potențialele câștiguri mari cresc.

Așadar, trebuie să te gândești ce tip de investitor ești:

· Genul foarte rezervat – crezi că randamentul oferit de bănci prin depozite bancare este prea mic, dar nu vrei să te expui unui risc prea mare – atunci ai putea să te axezi spre titlurile de stat sau obligațiuni

· Genul rezervat – vrei ca randamentul investițiilor pe bursă să fie unul decent, dar alegând variante ceva mai sigure, de genul ETF-urilor sau Indecșilor

Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

· Investitor cu apetit pentru risc mediu – vrei ca randamentul plasamentelor să fie unul bunicel, iar pentru asta îți asumi riscuri ceva mai mari, optând, pe lângă variantele de mai sus și pentru acțiuni individuale ale unor companii

· Investitor cu apetit pentru risc ridicat – vrei ca investițiile tale să aibă randamente de ordinul zecilor de procente pe an, iar pentru a ajunge acolo, investești masiv în acțiuni și poate alegi chiar și câteva
criptomonede, știind că riști ca oricând să pierzi din banii plasați

· Genul foarte îndrăzneț – știi că riști să pierzi mai toți banii investiți, dar vrei randamente maxime, așa că alegi în special acțiuni foarte volatile și criptomonede, nu neapărat cele mai cunoscute

Este strict alegerea ta în care dintre categoriile de mai sus ești dispus să îți direcționezi strategia investițională.

În continuare, vrem să îți prezentăm 3 tactici folosite de majoritatea celor care sunt la început de drum. Dar ai grijă, va trebui să îți faci foarte atent temele pentru fiecare dintre ele tu singur și să te asiguri că înțelegi instrumentele și/ sau companiile alese.

Noi doar dorim să îți expunem câteva idei orientative.

Citeste si: 5 sfaturi excelente pentru a-ți împacheta eficient bagajul de vacanță

3 tactici de succes pentru investitorii începători

Investiția în fonduri mutuale
Strict din punct de vedere istoric, cele mai cunoscute fonduri mutuale din lume, cum ar fi NASDAQ, OMX și S&P500, dar și altele ca ele, poate mai puțin cunoscute sau locale, cum ar fi BVB, au oferit randamente medii de peste 9% pe an.

Este drept că pot exista și ani, poate chiar la rând, în care cei care aleg astfel de plasamente vor pierde bani sau randamentele vor fi mai mici decât valoarea expusă mai sus. Dar, ca o medie, alegând astfel de produse, în timp, vei obține profituri bunicele zicem noi.

Copiază investițiile făcute de alții

Pe unele dintre platformele de tranzacționare ți se permite copierea portofoliul investițional al unor persoane de succes care investesc cu ei.
Începătorii chiar sunt încurajați să facă asta, iar copierea modului de tranzacționare al persoanelor mai experimentate poate fi un real succes. Nu spunem neapărat că îi va ajuta să obțină cine-știe-ce randamente, dar, în special, le va folosi pentru a înțelege când este cel mai bun moment pentru realizarea și când pentru vinderea unor plasamente.

Însă fii foarte atent, pentru că până și persoana considerată de mulți drept cel mai mare investitor al timpurilor noastre, Warren Buffet, a pierdut cu compania sa peste 30 miliarde dolari la începutul pandemiei de coronavirus. Așadar, chiar și cei mai experimentați dintre noi pot realiza investiții nefericite din când în când.

Cumpără acțiuni individuale

Sigur că te întrebi cum ai putea tu, ca începător, să cumperi acțiuni individuale, când mai toți spun că această strategie este una dintre cele mai riscante de pe bursă, nu? Ei bine, dacă cunoști îndeaproape compania în care dorești să investești, lucrurile nu mai sunt atât de riscante.

Haide să îți dăm un exemplu. Să zicem că urmăreai mișcările Tesla de ani de zile, înainte ca Elon Musk să devină atât de cunoscut cum este în ziua de astăzi. Și observai din umbră creșterea constantă a companiei.

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

În cazul acesta, ai fi putut estima cu ușurință când este momentul ideal de a investi, cel mai probabil înainte de a apărea un anunț oficial cum să un nou model de autoturism urmează să iasă pe piață.

Investițiile în acțiunile companiilor nu sunt neapărat un joc de noroc dacă îți faci foarte bine, atent și riguros temele înainte. Iar aici ne referim la tot ce ține de societate:

· Care este domeniul de activitate, este unul de viitor?
· La cât este cotată valoarea contabilă a unei acțiuni?
· Are datorii compania și dacă da, cât sunt de mari?
· Și, nu în ultimul rând, cine este CEO-ul, cât de popular este? Orice ieșire în presă poate face ca prețul acțiunilor să oscileze.

Concluzii

În partea de final, dorim să venim cu un disclaimer.

Citeste si: Transport funerar international: sa facem impreuna drumul pana acasa

Cam toate statisticile oficiale arată că aproape 90% din persoanele care investesc în acțiuni pe bursă ajung să piardă bani. Așa că ne vedem nevoiți să specificăm faptul că acest articol trebuie tratat doar ca unul informativ și nu ca unul care prezintă sfaturi despre investiții.

Noi ne-am dorit aici să prezentăm câteva opțiuni pe care cititorul le are la dispoziție. Și, bineînțeles, cum am mai amintit în timpul articolului, pentru fiecare dintre ele, viitorul investitor trebuie să își facă singur temele de rigoare și să fie convins 100% că realizează doar acele plasamente pe care crede el că le înțelege.

Nicicum nu ar trebui să se simtă împins de la spate de rândurile de mai sus să aleagă una dintre strategiile enumerate.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI