Cum să protejezi porumbul de buruieni: Ghid Complet

Porumbul este cea mai cultivată plantă din România, din mai multe motive: se adaptează bine la diverse tipuri de sol, are o capacitate de producție superioară altor cereale, suportă monocultura pentru mai mulți ani, iar porumbul este întrebuințat atât în alimentația umană și industria alimentară, cât și ca furaj pentru animale.

Alis Pop, marți 18 iunie 2024 , 17:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Studiile au arătat că recolta de porumb poate fi compromisă între 30 și 80% din cauza îmburuienării, adică 3.000-7.000 kg/ ha boabe. Pentru a evita aceste pierderi și a te asigura că ai o recoltă bună și sănătoasă, este indicat să folosești erbicide profesionale pentru porumb prin care să controlezi buruienile. Parcurge acest scurt ghid pentru a afla ce erbicide sunt recomandate în cazul culturii de porumb și cum se face erbicidarea.

Tipuri de erbicide profesionale pentru porumb

Erbicidele se împart în două categorii principale:

  • erbicide preemergente - se folosesc înainte ca buruienile să răsară, formând o peliculă toxică pentru ele și împiedicând dezvoltarea. Un exemplu este erbicidul Adengo 465 SC, care oferă protecție pe termen lung și este ideal pentru a fi aplicat după semănat, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate frecvente în cultura porumbului;
  • erbicide postemergente – se utilizează după ce buruienile au răsărit, aplicându-se inclusiv în timpul vegetației, pentru a le usca. Din această categorie face parte erbicidul Elumis, care este foarte eficient în combaterea buruienilor care au reușit să răsară și oferă o soluție rapidă pentru menținerea unei culturi curate.

În cultura de porumb, se utilizează, de obicei, ambele tipuri de erbicide, în mod complementar, pentru ca îndepărtarea buruienilor să fie cât mai eficientă.   

Cum se aplică erbicidele

Modul de aplicare a erbicidelor depinde de producător. Ține cont de aceste indicații de mai jos, pentru a spori eficiența tratamentului și a împiedica buruienile să se dezvolte și să pună în pericol cultura de porumb:

Identificarea buruienilor

Înainte de a alege un erbicid, trebuie să știi care sunt speciile de buruieni din câmpul respectiv. În funcție de acestea, vei putea apoi selecta un erbicid pentru: monocotiledonate, dicotiledonate, buruieni perene, buruieni dificil de controlat sau erbicide pentru un spectru larg de buruieni.

Pregătirea solului

Până să aplici erbicidul, este important să pregătești solul. Aratul și nivelarea solului asigură o distribuție uniformă a erbicidului. Erbicidele preemergente se aplică imediat după semănat și înainte ca buruienile să răsară.

Diluarea erbicidului

Fiecare tip de erbicid necesită o anumită diluare în apă, conform instrucțiunilor producătorului. Erbicidul Laudis OD are o doză de aplicare de 2-2,25 l/ha, în funcție de nivelul de infestare cu buruieni și un volum de soluție recomandat de 200-400 l/ha. Astfel la o suprafață de 10 hectare, va fi nevoie de 20-22,5 litri de erbicid Laudis OD, diluat în 2.000 (doza minimă) sau 4.000 (doza maximă) litri de apă.

Aplicarea erbicidului

Erbicidele pot fi aplicate prin intermediul echipamentelor de stropit specializate. Este important ca stropitul să asigure o acoperire uniformă a solului sau a plantelor, pentru a maximiza eficiența tratamentului. De asemenea, erbicidul se aplică evitând zilele cu vânt puternic, fiind potrivite zilele cu temperaturi moderate și umiditate optimă.

Monitorizarea culturilor

După ce ai aplicat erbicidul la porumb, este important să monitorizezi cultura, pentru a evalua eficacitatea tratamentului. Dacă observi că anumite buruieni persistă, poate fi nevoie de o aplicare suplimentară a unui erbicid postemergent, cum este erbicidul Mustang.

Importanța erbicidării porumbilor

Atât în cazul fermierilor, cât și al gospodarilor care vor să se bucure de o recoltă sănătoasă de porumb și cu un randament ridicat, erbicidarea este o soluție la îndemână și de dorit. Buruienile concurează cu porumbul pentru apa și nutrienții din sol, precum și pentru lumina soarelui, astfel că, eliminându-le, porumbul poate crește mai mult și mai bine, ducând la o productivitate ridicată și la recolte mai bogate.

Buruienile pot fi gazde pentru boli și dăunători, care pot afecta cultura de porumb, astfel că prin controlul buruienilor se reduce și riscul de infestare și de răspândire a patogenilor. Este important însă să ții întotdeauna cont de instrucțiunile producătorului, atunci când prepari sau aplici erbicidele, dar și să identifici speciile de buruieni prezente în câmp, pentru a alege produsul adecvat.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru... Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
spotmedia.ro
Iată planta care ar putea supraviețui pe Marte! Iată planta care ar putea supraviețui pe Marte!
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si