Close sidebar
Close sidebar

Cum să te pregătești pentru o intervenție chirurgicală? 5 recomandări

Impactul emoțional, generat de necesitatea realizării unei intervenții chirurgicale, poate afecta foarte mult starea de spirit a unui pacient.

Alis Pop,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Nivelurile de stres și anxietate cu care se poate confrunta sunt influențate de factori variați: complexitatea operației la care va fi supus, starea sa generală de sănătate și experiențele medicale anterioare.

În acest context, suportul emoțional al familiei și comunicarea deschisă cu medicul specialist sunt deosebit de importante. Pregătirea pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale presupune parcurgerea unui proces structurat în pași simplu de urmat. Astfel, presiunea emoțională resimțită de pacient se poate reduce semnificativ.

1. Înțelegerea importanței intervenției chirurgicale

Orice intervenție din spectrul de chirurgie generală generează anumite riscuri, ce pot varia în funcție de procedură, starea ta de sănătate și alți factori posibil contextuali.

Riscurile asociate unei operații pot include diferite complicații postoperatorii (infecții și reacții adverse la anestezie), restricții de activitate, modificări ale dietei.

Pe de altă parte, beneficiile unei intervenții chirurgicale pot fi semnificative. Îmbunătățirea calității vieții, eliminarea durerii sau vindecarea unor boli sunt doar câteva dintre acestea. Așadar, impactul unei operații este unul major pentru sănătate și continuarea activităților normale din viața de zi cu zi.

Înainte de o intervenție chirurgicală, este esențial să înțelegi cu exactitate ce presupune această procedură, familiarizându-te cu termenii medicali specifici, dar și cu alte detalii ce îți pot oferi un nivel ridicat

de confort. Conform studiilor, comunicarea eficientă cu medicul tău poate reduce anxietatea preoperatorie.

2. Pregătirea fizică pentru o intervenție chirurgicală

Pregătirea fizică înainte de o intervenție chirurgicală este esențială pentru a accelera procesul de vindecare și recuperare. Unul dintre factorii importanți ai acestui proces alimentația sănătoasă. Dieta bogată în proteine, fibre și vitamine poate stimula sistemul imunitar, accelerând vindecarea.

De asemenea, consumul de alimente precum legumele cu frunze verzi, fructele bogate în vitamina C, carnea slabă și cerealele integrale pot îmbunătăți starea de sănătate înainte de o intervenție chirurgicală.

Activitatea fizică moderată este un alt aspect esențial al pregătirii preoperatorii. În funcție de starea de sănătate și de tipul intervenției chirurgicale, medicul poate recomanda exerciții ușoare, care pot stimula îmbunătățirea circulației sângelui și reducerea riscului de complicații tromboembolice.

Evitarea consumului de alcool sau tutun este, de asemenea, recomandată în perioada ce precede intervenția chirurgicală. Alcoolul și tutunul pot avea efecte negative asupra corpului și pot complica procesul de recuperare postoperatorie.

Este recomandată renunțarea la aceste obiceiuri cu cel puțin câteva săptămâni înainte de operație. Hidratarea adecvată este un alt element important al procesului de pregătire fizică. În caz contrar, lipsa unui aport optim de apă în organism poate duce la complicații în timpul operației și în etapa de recuperare. De aceea, este esențial să consumi suficiente lichide, conform recomandărilor medicale.

3. Planificarea etapei postoperatorii

Orice pacient trebuie să respecte indicațiile medicului specialist, privind tratamentul medicamentos pe care trebuie să îl urmeze în etapa de recuperare a organismului. Încă din faza

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

de pregătire pentru intervenția chirurgicală, este important să te asiguri că vei avea acces facil la medicamentele prescrise și la dozajul recomandat.

De asemenea, este important să soliciți informații suplimentare, privind durata și schema tratamentului medicamentos, precum și posibilele efecte secundare ale medicamentelor administrate în această etapă. Neînțelegerea instrucțiunilor medicale poate duce la complicații medicale grave. Este crucial ca specialistul să evalueze interferența medicației prescrise cu alte medicamente pe care le iei în mod regulat.

După intervenția chirurgicală, va fi nevoie să mergi cu regularitate la controale medicale, pentru monitorizarea progresului din etapa de recuperare. Verificările specifice pot include și evaluări ale radiografiilor sau ale unor analize de sânge, precum și alte teste recomandate de medic. Regimul alimentar urmat în faza de recuperare, recomandat de medicul specialist, este la fel de important. În unele cazuri, poate fi necesar un regim alimentar special pentru a ajuta la vindecare și pentru a preveni apariția anumitor complicații.

4. Suportul emoțional oferit de familie

Empatia, înțelegerea și încurajările oferite de cei apropiați pot reduce semnificativ stresul preoperator, contribuind la o atitudine pozitivă. Pe baza suportului emoțional oferit de familie, poți include în rutina programului de pregătire sesiuni cu tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau respirația profundă.

De asemenea, consultarea unui terapeut specializat pe dinamica relațiilor familiale poate fi oportună într-un astfel de context. Cei dragi pot fi la fel de afectați de impactul emoțional, asociat cu iminența unei intervenții chirurgicale majore, de aceea, specialiștii pot oferi soluții eficiente pentru gestionarea acestei presiuni.

Discuțiile familiei cu echipa medicală sunt, de asemenea, esențiale. Medicii pot oferi asigurări și informații ce îi pot liniști pe toți cei dragi. În plus, gândirea pozitivă și atitudinea optimistă nu trebuie subestimate. Studiile arată că o reducere a nivelului de stres este esențială pentru refacerea sistemul imunitar, atât de importantă după operație.

5. Alte aspecte logistice de care să ții cont

Pentru a evita stresul și a te concentra exclusiv asupra perioadei de recuperare, îți recomandăm să-ți programezi din timp concediul medical și să te asiguri că te bucuri de perioada optimă pentru odihnă și administrarea medicației prescrise.

În funcție de natura operației, poți avea nevoie de asistență la domiciliu, vizite medicale regulate sau terapie fizică. O bună înțelegere a acestor nevoi te ajută să îți planifici în detaliu etapa ce urmează după intervenția chirurgicală, din punct de vedere logistic.

Cele mai multe spitale oferă servicii de transport pentru pacienți, dar este important să găsești din timp soluții pentru facilitarea deplasărilor. Opțiunile pot include serviciile de ride sharing sau ajutorul prietenilor și al familiei. Este esențial ca aceste opțiuni de transport să fie sigure și confortabile, pentru a minimiza nivelul de stres.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Nu în ultimul rând, gestionarea fondurilor necesare pentru o intervenție chirurgicală reprezintă un alt factor de natură logistică pe care trebuie să îl analizezi în detaliu. Bugetul necesar pentru spitalizare, operație și etapa de recuperare trebuie stabilit cu foarte multă atenție. Cheltuielile neprevăzute trebuie, de asemenea, luate în calcul.

Reținute că impactul emoțional al intervenției chirurgicale este unul personal, neexistând un răspuns universal la acest stresor. Cu toate acestea, este important să fii conștient de potențialele provocări emoționale și să soliciți sprijin atunci când este necesar. În tot acest proces, suportul oferit de familie și specialiști este foarte important!

SURSE:

https://stanfordhealthcare.org/medical-treatments/g/general-surgery/procedures/surgery-preparation.html

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-surgery-prep

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI