In articol:
- Cat timp se fierb ouale
- Cum se obţin culorile naturale pentru ouale de Paşti
- Rosu
- Galben
- Albastru
- Violet
- Portocaliu
- Caramiziu
Cat timp se fierb ouale
Mai întâi trebuie să alegeți o oală care să se potrivească numărului de ouă pe care vreți să le fierbeți. Ouăle se vor aşeza astfel încât să acopere tot fundul recipientului, pentru ca atunci când vor începe să fiarbă, nu se vor mai ciocni între ele.
Un alt secret al gospodinelor este următorul: se toarnă în apa în care punem ouăle, o linguriţă de oţet sau de sare. Se spune că oţetul şi sarea vor întări coaja ouălor. Însă, înainte de a pune ouăle la fiert, acestea trebuie să fie degresate spălându-le cu apă şi detergent de vase, pentru a îdepărta urmele de grăsime.
Cum se obţin culorile naturale pentru ouale de Paşti
Culorile naturale pentru ouăle de Paști se pot obține prin fierberea acestora în apa unor coji ale anumitor legume, cum ar fi: coji de ceapa rosie, coajă de lămâie; sau chiar legume: sfeclă rosie, morcov; si altele: verdețuri, rădăcinoase și flori.
Astfel pentru prepararea soluției cu care se vopsesc ouăle, se pun doar câteva ouă la fiert, maxim 10 pentru a putea fierbe mai repede. Apoi trebuie adăugate ingredientele pentru culoarea dorită și lăsați apa să fiarbă cu acestea la foc mic, timp de 30 de minute, până ce vedeți o intensitate mai mare a culorii, așadar și culoarea ouălor va ieși mai intensă.
Rosu
Pentru a vopsi ouăle roșii avem mai multe variante, astfel putem folosi, sfeclă rosie, coji de ceapa rosie, cireșe în sirop, floare de bujor, frunze de varză roșie. Vopseaua naturală roșie o puteți obține conform rețetei de mai sus.
Citeste si: Mesaje de Paște 2021. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi
Galben
Pentru o nuanță de galben a ouălor puteți utiliza șofran, folosind aceeași rețetă menționată. Însă va dura mai mult itmp până culoarea va deveni intensă, pentru aceasta mai este folosit și turmericul.
Citeste si: Rețete delicioase și ușoare de pască
Albastru
Pentru ouă de culoare albastră se folosesc frunzele de varză roșie. Pentru o culoare de albastru inchis, ouăle se vor lasa in apa mai mult timp și se fierb aproximativ 30 de minute.
Violet
Pentru vopsirea ouălor cu o nuanșă de violet naturală putem folosi flori de hibiscus, flori violete sau chiar prin zdrobirea unor afine.
Portocaliu
Culoarea portocaliu pentru vopsirea ouălor se obșine cu ajutorul cojilor de ceapă albă sau morcovi.
Caramiziu
Nuanța de cărămiziu pentru ouăle de Paști se va obține prin fierberea apei împreună cu 3 sau 4 linguri de boia iute sau dulce.