Ce este venitul minim de incluziune?

Venitul mediu de incluziune este reglementat prin legea nr. 196/2016 și reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială.

Legea care reglementează venitul minim de incluziune a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare de la 1 aprilie 2018.

Citește și: Salariul minim 2023. Cu cât se vor mări salariile românilor începând cu luna octombrie?

Venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile și persoanele singure aflate în situație de dificultate, precum și pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor și stimularea participării acestora în sistemul de educație.

Cum este calculat v enitul minim de incluziune  

Venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe dintre următoarele categorii de ajutoare financiare:

- ajutor de incluziune;
- ajutor pentru familia cu copii;
- supliment pentru locuire.

Venitul minim de incluziune poate fi însoțit de alte măsuri de asistență socială complementare, acordate în bani și/sau în natură: stimulente; facilități contributive; alte drepturi complementare.

Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima componentă a venitului cu același nume, stabilit de lege este de 275 de lei/ lună/ membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/ lună.

Ajutorul pentru familia cu copii, valoarea se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile ei și numărul de copii, cuantumul maxim ajungând la 480 de lei.

Cine este eligibil pentru venitul minim de incluziune

Potrivit legii, pot beneficia de venit minim de incluziune familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă veniturile lor nete lunare ajustate sunt de până la 700 de lei inclusiv.

Au fost admise în program anul trecut și persoanele vârstnice fără venituri și fără susținători legali, care sunt îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale, "respectiv accesul la servicii medicale adecvate, prin asigurarea acestora, fără plata contribuției, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate".

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Nu pot beneficia de venitul minim de incluziune cei care au în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe bunuri.

Pentru menținerea dreptului la ajutorul pentru incluziune, persoanele apte de muncă vor avea obligația să efectueze activități cu caracter ocazional sau să presteze acțiuni/ lucrări de interes local, la solicitarea primarului.

Cum se calculează venitul minim de incluziune? Lista persoanelor care pot beneficia de acest ajutor

Cum se calculează venitul minim de incluziune? 

Cine este exclus de la primirea venitului minim de incluziune

În cursul anului trecut, a fost stabilită lista bunurilor care conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune, respectiv:

- clădirile și alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenurile din intravilan, cu o suprafață de peste 1.200 mp în zona urbană şi  2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente;

- mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice; autovehicule cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate și/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilității; șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării;

- depozite bancare deținute, ca titular, de cel puțin unul dintre membrii familiei, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat. 

Modificări legislative privind venitul minim de incluziune

Guvernul României, în cadrul ședinței din 24 mai 2023, a adoptat Hotărârea de Guvern privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1154/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Una din principalele modificări vizează data intrării în vigoare a normelor metodologice, respectiv 1 iunie 2023 și nu anul 2024, cum era prevăzut initial, această măsură fiind necesară pentru a asigura luarea măsurilor administrative necesare acordării venitului minim de incluziune (VMI) începând cu anul viitor.

Fac excepție reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, inclusiv a măsurilor complementare acestuia, prevăzute pentru beneficiarii venitului minim de incluziune, care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De asemenea, sunt clarificate unele aspecte procedurale în privința modului de stabilire a veniturilor anuale/periodice.  Astfel, este prevăzut că pentru stabilirea venitului net lunar se va calcula media lunară a acestora în raport cu perioada pentru care au fost acordate, în baza celei mai recente declarații fiscale înregistrată la organul fiscal competent.

O altă modificare se referă la documentele justificative pentru obținerea dreptului la VMI, putând fi prezentate documente în original, copie legalizată sau copie simplă, în funcție de situația fiecărui beneficiar, atunci când, din motive tehnice, nu pot fi accesate bazele de date cu informațiile necesare verificărilor sau validărilor sau aceste informații nu fac obiectul constituirii unor baze de date.

Din 2023, a fost înlocuit și formularul de cerere pentru acordarea VMI cu unul similar celui utilizat în prezent pentru venitul minim garantat, pentru a face posibilă colectarea informațiilor care să stea la baza stabilirii dreptului.

De ce face Guvernul reforma venitului minim de incluziune 

Guvernul a aprobat, în 26 august 2022, modificarea și completarea Legii nr. 196/2016, prin care se implementează reforma privind venitul minim de incluziune (VMI), la care Guvernul s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Obiectivul acestei reforme, cu termen de implementare până în 30 iunie 2025,  este îmbunătăţirea asistenţei sociale şi reducerea sărăciei în rândul celor mai vulnerabile persoane, precum și a sarcinilor administrative.    

Reglementările aduse de ordonanța de urgență vizează și actualizarea nivelurilor de venituri și a cuantumurilor componentelor acordate astfel:

- majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent, în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social) și de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent în cazul persoanelor vârstnice, respectiv de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei);

- majorarea nivelului veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei de la maximum 400 lei la 500 lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si