Suntem ași la a mura alimente pentru mai târziu, de la castraveciori la pepeni, de la mere la conopidă. Însă despre congelarea acestora ce părere ai? Vrei sa afli mai multe despre cum se congelează corect legumele și zarzavaturile, astfel încât să te bucuri de ele peste câteva săptămâni? Iată tot ce trebuie să știi despre acest subiect: 

Ce legume nu se congelează? 

Chiar dacă cele mai multe legumele și zarzavaturi se congelează fără probleme, atât timp cât se respectă pașii acestui proces de conservare (pe care îi poți descoperi puțin mai jos), o serie

de produse sunt tăiate de pe această listă. Este vorba despre legumele cu un conținut ridicat de apă (castraveți, ridichii, salată verde). În urma congelării-decongelării, celulele de apă din interior se vor sparge, afectând astfel țesuturile din interiorul acestor legume. Chiar dacă legume precum roșiile sau țelina pot fi congelate, după decongelare, acestea își vor mai pierde din proprietățile inițiale. 

Care sunt etapele unei congelări reușite? 

Congelarea legumelor, verdețurilor și a zarzavaturilor (aflăm puțin mai jos despre modalitatea de congelare a fiecărui produs în parte) urmează 3 etape diferite: opărirea, răcirea (zvântarea), ambalarea. Iată ce presupune fiecare etapă în parte: 

Opărirea legumelor/ zarzavaturilor 

Este o etapă construită în jurul ideii de “igienă”, pentru că opărirea asigură o congelare ulterioară mult mai eficientă. În urma opăririi, activitatea anumitor enzime de pe suprafața legumelor/ zarzavaturilor, ce pot altera aceste produse, este oprită.

Timpul de opărire diferă de la produs la produs (vezi mai jos). 

Opărirea se realizează astfel: într-un bol cu apă adaugi legumele din aceeași categorie de produse, astfel încât acestea să fie scufundate în totalitate. Opărirea poate fi realizată și pe bază de aburi (cu ajutorul unui steamer), această metodă fiind mult mai eficientă, deoarece pierderile de nutrienți sunt mult mai mici.  

Răcirea (zvântarea) legumelor/ zarzavaturilor 

După opărire, legumele și zarzavaturile se vor răci într-un timp egal cu cel de opărire. Răcirea se realizează astfel: pune legumele și zarzavaturile sub un jet puternic de apă rece. După răcire, scurge foarte bine surplusul de apă. Este indicat să se utilizeze șervețele absorbante, pentru o zvântare foarte bună. 

Ambalarea legumelor/ zarzavaturilor 

Există punguțe speciale pentru congelarea alimentelor de acest tip, pe care ți le recomandăm cu mare drag. Află că în momentul congelării, volumul apei din legume crește cu aproximativ 10%, așadar, este indicat să le pui în lada frigorifică, păstrând puțin spațiu între acestea. 

Dacă aparatul tău frigorific dispune de funcție pentru congelare rapidă, îți recomandăm să o utilizezi. Această functie congelează fructele și zarzavaturile la temperaturi cuprinse între -25°C și -35°C. După 24 de ore, temperatura de congelare trebuie ajustată la pragul optim de -18°C. 

Ce legume și zarzavaturi se pot congela? 

În afara de cele precizate mai sus, mai toate legumele, zarzavaturile și verdeturile pot fi congelate cu succes. Iată, mai exact, despre ce este vorba: 

Cum se congelează sparanghelul?

Timp de opărire: 2-4 minute

Alte observații: Se depozitează în funcție de mărime. 

Cum se congelează fasolea verde grasă?

Timp de opărire: 3-4 minute

Alte observații: 3 minute pentru bucăți de aproximativ 3 cm/ 4 minute pentru bucăți întregi.

Cum se congelează varza de Brusseles?

Timp de opărire: 3 minute

Alte observații: - 

Cum se congelează varza tocată? 

Timp de opărire: 1-2 minute

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Alte observații:-

Cum se congelează morcovii?

Timp de opărire: 3 minute 

Alte observații: Cei tăiați  Julienne- 3 minute/ bucăți mai mari- 5 minute.

Cum se congelează țelina?

Timp de opărire: 3 minute

Alte observații: Tăiata Julienne.

Cum se congelează conopida?

Timp de opărire: 3 minute

Alte observații: Se spală bine în prealabil, pentru îndepărtarea impurităților din striații. 

Cum se congelează ciupercile?

Timp de opărire: 3-5 minute

Alte observații: Se pot opări înainte la abur: bucăți întregi- 5 minute/ felii- 3 minute. 

Cum se congelează măzarea boabe?

Timp de opărire: 1 minut.

Alte observații:-

Cum se congelează spanacul, urzicile și loboda?

Timp de opărire: 2-5 minute

Alte observații: După răcire, se scurg foarte bine de apă. 

Cum se congelează roșiile întregi?

Timp de opărire: 1 minut

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Alte observații: Se îndepartează coaja și se congelează cel mai bine sub formă de piure sau sub formă de suc. 

Cum se congelează vinetele?

Timp de oparire: 1 minut. 

Alte observații: Nu se opăresc în prealabil. Cel mai bine se congelează după ce au fost coapte și curățate de coajă. Asigură-te că excesul de apă este îndepărtat foarte bine. 

Cum se congelează dovleceii?

Timp de opărire: 1-2 minute. 

Alte observații: Se congelează sub formă de cubulețe. 

Dacă timpul nu îți permite, află că la Auchan găsești mereu legume congelate la cele mai bune prețuri! Intră chiar acum pe site și fă-ți rapid lista de cumpărături pentru astăzi! 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si