Plinius cel Batran, un renumit erudit al Imperiului Roman, relata ca in spatiul pontic albinele culegeau nectarul florilor de rodendron, iar mierea produsa de ele continea substante psihotrope. Consumul acesteia provoca stari de nebunie colectiva sau chiar moartea.
Consumul painii cu secara era o alta sursa de intoxicatie. In trecut, painea nu se prea facea cu grau, ci cu secara. Cornul secarei, o ciuperca fitoparazita, este un fungus psihotrop care paraziteaza grauntele spicului de secara.
Potrivit adevarul.ro, romanii mai consumau si paine facuta din grau amestecat cu neghina, care are efecte narcotice, ce produc ameteala si tulburari nervoase. S-a mai descoperit ca taranii mai consumau si matraguna, care producea cearta si nervozitate intre oameni.
In unele documente din prima jumatate a secolului XIX se interzicea consumul de paine din faina de grau amestecata cu secara sau neghina. De altfel, la un moment dat a fost pusa si interdictia de a dormi langa un lan de canepa proaspat secerat, tot din cauza proprietatilor halucinogene.
Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro