In articol:
- De ce ai nevoie ca sa produci si imbuteliezi vin de casa
- Cum trebuie sa fie strugurii pentru vin
- Cum faci vin de casa
- Zdrobirea strugurilor si fermentarea mustului
- Scoaterea mustului din butoi si depozitarea in damigene
- Cum imbuteliezi si pastrezi vinul
De ce ai nevoie ca sa produci si imbuteliezi vin de casa
Producerea si imbutelierea vinului necesita atat materie prima, adica struguri, cat si diferite unelte si recipiente:
Zdrobitor manual sau automat;
butoi de lemn sau plastic;
damigene;
galeti;
Citește și: Sfinții 40 de mucenici 2023. Tradiții și obiceiuri românești pentru sărbătoarea de pe 9 martie
Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro
dopuri speciale pentru damigene;
furtun si pompa pentru tragerea vinului;
dopuri pentru sticle;
aparat manual de dopuire.
Cum trebuie sa fie strugurii pentru vin
Strugurii pentru vin trebuie sa fie bine copti. Se recomanda culegerea lor in zile insorite, pentru ca ploaia spala drojdiile naturale de pe ei. In lipsa lor, s-ar putea ca fermentatia sa nu se produca. Inainte de a-i folosi, indeparteaza frunzele si boabele uscate sau mucegaite. Ca sa eviti patrunderea unei cantitati mari de tanin in must, este bine sa desprinzi boabele de pe ciorchini inainte de zdrobire. Exista si aparate care fac acest lucru si te scapa de migaloasa munca.
Citește și: VIDEO |Incredibil cât costă un castravete: „Am zis că nu văd bine!”
Cum faci vin de casa
Zdrobirea strugurilor si fermentarea mustului
Foloseste un zdrobitor manual cu manivela sau unul automat, pe care il asezi deasupra butoiului destinat fermentarii. Astfel, sucul si pulpa ies din coaja, permitant obtinerea si fermentarea mustului. Ajuta-te de un par de lemn pentru ca nicio boaba sa nu treaca prin zdrobitor nepresata. Acopera butoiul cu capac si lasa-l timp de 3-4 zile sa fermenteze. Daca vremea este calda, fermentarea se produce mai repede.
Scoaterea mustului din butoi si depozitarea in damigene
Stii ca trebuie sa tragi mustul din butoi cand “pluta” se ridica la suprafata. Acest termen popular indica materia solida ramasa dupa zdrobire, care dupa fermentare se strange la suprafata mustului. Nu agita mustul inainte de a-l trage. Foloseste un furtun gros pentru a trage lichidul in galeti, pe care apoi il pui in damigene. Foloseste o panza ca filtru pentru samburi si coji.
Dupa ce ramane doar “pluta”, stoarce-o in maini sau intr-o presa speciala de vin, pentru a scoate tot mustul. Ai grija sa nu umpli damigenele pana la gura. Lasa aer de la “umar” in sus, pentru ca fermentarea creeaza gaze care pun presiune pe peretii damigenei. Pune dopul special pentru fermentare, care permite iesirea gazelor, dar nu si intrarea lor.
Cum imbuteliezi si pastrezi vinul
Cand mustul se opreste din fermentat si pe fundul damigenei se acumuleaza un strat gros de sedimente, este timpul sa tragi lichidul. Daca il lasi dupa acest punct, va capata gust si aroma neplacute. Trage-l cu un furtun subtire si o pompa speciala si pune-l in sticle. Dopuieste si depoziteaza sticlele intr-un beci sau alt loc racoros, unde temperatura nu fluctueaza si lumina naturala nu bate direct.
Inainte de imbuteliere poti adauga sulfiti, care scad riscul de alterare a vinului. Cel alb, in special, este mai perisabil. Insa vinul este mai gustos fara substante adaugate.
Producerea si pastrarea vinului de casa presupune munca si atentie la fiecare etapa. Unii producatori recomanda adaugarea de zahar si apa in vin, dar bautura rezultata va fi de calitate slaba.