Close sidebar
Close sidebar

Cum se manifestă insolația si cum poți acorda primul ajutor în caz de insolație

Odată cu temperaturile ridicate din timpul verii, apar și problemele specifice acestui anotimp. Insolațiile sunt cele mai frecvente în acest anotimp și care strică de obicei vacanța, însă există mai multe soluții în acest caz.

Alina Raducu,

Cum se manifestă insolația si cum poti acorda primul ajutor în caz de insolație [Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Iată cum se manifestă insolația și ce poți să faci ca să o eviți!

Cum se manifestă insolația

Insolatia poate fi una dintre cele mai grave urmari cauzate de expunerea la orele nepotrivite. Simptomele acesteia poate să puna in pericol viata persoanei afectate. Acesta este un caz de urgenta care necesita remedii imediate, de aceea este important sa se cunoasca modul in care se acorda primul ajutor.

De asemenea, temperaturile ridicate pot provoca o serie de neplaceri, astfel persoanele cu care nu se pot adapta la caldura fiind cele mai expuse. In aceasta categorie intra cei varstnici, copiii, persoanele supraponderale, cardiacii, hipertensivii, dar si cei care nu se hidrateaza.

Insolatia poate include simptomele: temperatura mare a corpului insotita de piele rosie si frisoane, durere de cap si ameteala, stare de greata si confuzie, dar si absenta transpiratiei si oboseala excesiva. In alte cazuri mai grave pot aparea halucinatiile, dificultati de respiratie, voma, dureri musculare si crampe si poate evolua pana la pierderea cunostintei.

Cum se manifestă insolația si cum poti acorda primul ajutor în caz de insolație [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: VIDEO| Codul galben de caniculă i-a doborât la propriu pe oameni pe stradă. Zeci de apeluri la 112

Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Totodată, persoanele care fac efort în căldură se pot confrunta cu crampe musculare cauzate de deshidratare si de pierderea sarurilor din organism ca urmare a transpiratiei excesive. Astfel, persoana in cauza se poate simti epuizata. Alte simptome pe care le pot resimti persoanele care sufera de rau de temperaturile excesiv de ridicate sunt transpiratiile abundente, insomniile, starile de nervozitate excesiva si stres.

Primul ajutor în caz de insolație

În primul rând, persoana afectată trebuie adapostita de soare, de preferat intr-o incapere si nu la umbra, iar primul pas in caz de insolatie consta in indepartarea hainelor si aplicarea compreselor reci, chiar cu gheata, pe piele sau infasarea intr-un cearsaf umed.

Nu este recomandat ca persoana afectată de insolatie sa intre direct in apa rece deoarece poate aparea stopul cardio-respirator. Mai este indicat ca persoana sa fie asezata pe spate cu picioarele usor ridicate fata de nivelul abdomenului.

În același timp, hidratarea cu apă este un element important, dar și cu ceaiuri neindulcite, fresh-uri, iaurturi si supe, evitandu-se sucurile din comert sau alcoolul. In cazul arsurilor de piele se pot aplica creme calmante pe baza de D-panthenol. Este bine de știut că în acest caz, nu se recomanda administrarea de medicamente pentru a scadea febra, iar persoana cu insolatie va trebui sa se odihneasca corespunzator pentru a favoriza recuperarea.

Cum se manifestă insolația si cum poti acorda primul ajutor în caz de insolație [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Nu scăpăm de caniculă și furtuni. Avertizare meteo pentru 33 de județe

Cum să eviti insolația

Indiferent de ce simptome ai avea din cauza insolației, trebuie să ții cont în primul rând de hidratarea suficienta si aplicarea compreselor reci pe frunte.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

În acest caz, trebuie sa se bea apa, sucuri pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute. Trebuie sa se consume 1.9 litri de lichide reci la fiecare 2 pana la 4 ore. Se considera ca se consuma suficiente lichide daca urina este normala la culoare si in cantitate suficienta si pacientul urineaza la fiecare 2 pana la 4 ore.

Citeste si: VIDEO| Cod portocaliu de caniculă în 15 județe. Temperatura maximă va atinge 41 de grade Celsius

De asemenea, este necesara o perioada de odihna de 24 de ore, timp in care trebuie continuata inlocuirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei solutii de rehidratare. Mai mult, trebuie evitate activitatile fizice extenuante. De obicei, rehidratarea completa cu lichide pe cale orala dureaza in jur de 36 de ore, dar majoritatea pacientilor incep sa se simta mai bine in cateva ore.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI