Primele ofrande sub formă de colivă au fost gătite și consumate încă din secolul al IV-lea, în vremea Sfântului Teodor Tiron, care a fost contemporan cu împărații Maximian și Maximin. Strânsă legătură a acestui sfânt cu coliva se datorează minunii pe care el a înfăptuit-o la 50 de ani după moartea sa, minune care se pomenește și astăzi în Biserica Ortodoxă Română la slujba din prima sâmbătă din Postul Mare.
Când se face colivă pentru cei adormiți?
Prin tradiția creștin ortodoxă, coliva se împarte participanților la înmormântare și parastase, în numele unei persoane dragi, trecute în neființă. Parastasele sunt o prescurtare a slujbei de înmormântare și se organizează la trei zile de la ziua decesului, la nouă zile, la 40 de zile și apoi, la trei luni, șase luni, nouă luni și la fiecare an până la împlinirea a șapte ani.
În ziua de azi, pentru a respecta tradiția și a se ruga pentru cel adormit, multe famili apelează la servicii funerare complete care includ și prepararea și împărțirea colivei.
Astfel de servicii sunt oferite de agențiile de pompe funebre, ca de exemplu Agenția Funerară Paul, care respectă obiceiurile religioase ortodoxe române, cât și pe cele ale altor credințe cu seriozitatea, discreția și profesionalismul care se cere într-o astfel de situație.
Cum se prepară coliva?
Ingredientele care stau la baza colivei sunt unele foarte simple, pe care mai ales românii le consumă și în viața de zi cu zi.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Adevărul despre varza de Bruxelles pe care nimeni nu îl spune
INGREDIENTE
500 g arpacas 350 g zahar 350 g nuca 6 pliculete zahar vanilat 5 lingurite coaja de lamaie 100 g stafide 1 pachet zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare:
Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert.
Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.. Citeste continuarea
Articol sustinut de Advertorial.ro
Citeste si: Kefirul ar putea să ne protejeze de coronavirus. Iată cum îl poți prepara la tine acasă!