UPDATE: Grupul Partidului Popular European deține majoritatea în Parlamentul European, cu 184 de locuri, potrivit rezultatelor provizorii, informează results.elections.europa.eu.

Locul al doilea este ocupat de Grupul Renew Europe, cu 79 de locuri, în timp ce Grupul Verzilor ocupă locul al treilea cu 52 de locuri.

 

UPDATE 19.30. Grupul Partidului Popular European (PPE) a obţinut 51 de locuri în primele cinci ţări cu estimări centralizate de Parlamentul European până la ora locală 18.30

(19.30 ora României), urmat de grupul Socialiştilor şi Democraţilor europeni, cu 26 de locuri, şi Verzii cu 22 de locuri.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Potrivit centralizării rezultatelor bazate pe estimări din Austria, Germania, Cipru, Grecia şi Olanda, PPE a obţinut în total 51 de locuri, capitalizând rezultatele bune obţinute la vot de CDU-CSU în Germania şi Noua Democraţia în Grecia.

În pofida înfrângerii în alegeri a Partidul Social-Democrat german, ajuns abia pe locul al treilea în ţară, grupul S&D a adunat până acum 26 de locuri, iar grupul Verzi/ALE (Verzi/ Alianţa Liberă Europeană) este pe locul al treilea cu 22 de locuri.

Cum se schimbă Parlamentul European după 9 iunie 2024. Primele rezultate ale votului european

Cum se schimbă Parlamentul European după 9 iunie 2024. Primele rezultate ale votului european

Grupul Renew Europe a adunat şi el 17 locuri în cele cinci ţări, iar Identitate şi Democraţie (ID)- 13 locuri, datorită rezultatelor bune obţinute în Austria şi Olanda. Pe de altă parte, deşi AfD a obţinut al doilea scor în Germania, faptul că a părăsit grupul ID face ca locurile sale, nu mai puţin de 19, să nu fie atribuite grupului ID.

Grupul GUE/NGL (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică) a obţinut şi el 10 locuri, iar Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) trei locuri până acum.

9 iunie 2024, a sosit "momentul Trump" pentru Europa?

Momentul Trump al Europei a sosit, titrează  Politico.eu. Pe măsură ce extrema dreaptă crește, alegerile pentru Parlamentul European din această săptămână vor reordona peisajul politic al continentului.

Într-un continent care s-a mândrit că a exorcizat fantomele lui Hitler, Mussolini și Franco, reapariția dreptei radicale ca forță politică vine ca un șoc.

"În timp ce partidele populiste și naționaliste din Europa vor rămâne probabil prea agitate pentru a-și exercita puterea brutală după numărarea voturilor duminică seara, succesul lor va declanșa o tulburare politică echivalentă cu cea cauzată de alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA în 2016", scrie Politico.

La urma urmei, rezultatele din Parlamentul European servesc ca un barometru al direcției în care se îndreaptă politica națională în unele dintre cele mai importante capitale ale Europei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si