Cum se scrie un pomelnic pentru Sfânta Parascheva? Este deja cunoscut faptul că Sfânta Cuvioasă Parascheva face minuni dacă rostești rugăciuni și dai un pomelnic.

Iată cum se scrie un pomelnic pentru Sfânta Parascheva!

pomelnic pentru sfânta parascheva

Cum se scrie un pomelnic pentru Sfânta Parascheva?

Pomelnic pentru Sfânta Parascheva

Înainte de începerea Sfintei Slujbe trebuie să înmânăm preoților, la ușa altarului, pomelnicele cu numele persoanelor dragi.

Pomelnicul reprezintă acea listă cu numele celor adormiți sau ale persoanelor vii pe care le dorim a fi pomenite în cardul slujbei.

La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi. Motiv pentru care se duc două liste de pomelnic, una dedicată viilor și una morților. Atunci când se oficiază Sfântul Maslu se aduce pomelnic numai cu vii, la fel ca și la slujba Acatistului.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Preoții spun că este bine ca un pomelnic să includă un număr cât mai mare de persoane. De la membrii apropiați ai familiei, până la suflete sărmane, însingurate.

Este foarte important ca în pomelnic să se treacă numai numele de botez, nicidecum numele de familie, poreclele sau prescurtările de alint. Este bine să plătești pomenirea sufletelor sărmane. Și să treci în pomelnic cât mai multe persoane pe care nu mai are cine să le pomenească.

Citeste si: Ce rugăciune se spune la moaştele Sf. Parascheva?

Totodată,   pomelnicul se dă la uşa altarului, într-o zi de sărbătoare, înainte de Sfânta Liturghie. Și întotdeauna pomelnicul trebuie să fie însoţit de o lumânare aprinsă.

Aceasta din urmă semnifică pe Însuşi Iisus Hristos. De asemenea, pomelnicul să fie însoțit şi de o jertfă financiară, acei bani fiind destinaţi bisericii. Mai mult, dacă vrei ca pomelnicul să fie citit timp de 40 de zile, fie menţionezi acest lucru pe el, fie îi spui preotului, iar el îl va pune în categoria potrivită.

În tradiția bisericească, lista de nume trecute în pomelnic trebuie să înceapă cu preotul care te-a botezat, cu cel care te-a cununat, urmate de duhovnicul familiei, nașii de botez, nașii de cununie, bunicii, părinții, frații și surorile, socrii, cumnații, persoana care se roagă, soțul sau soția și copiii, finii de cununie, finii de botez, mătuși, unchi, verișori, prieteni, oameni dragi.  

Model de pomelnic pentru Sf. Prascheva

pomelnic pentru sfânta parascheva

Cum se scrie un pomelnic pentru Sfânta Parascheva?

Citeste si: Calendar ortodox 14 octombrie 2022: Sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si