Cum se scrie un pomelnic pentru Sfânta Parascheva?
În fiecare an credincioșii care participă la slujba închinată Sfintei Cuvioase Parascheva aleg să ducă preoților pomelnice pe care trec numele persoanelor dragi care se află lângă ei sau a celor care au trecut în neființă.
Înainte de începerea Sfintei Slujbe trebuie să înmânăm preoților, la ușa altarului, pomelnicele cu numele persoanelor dragi.
Pomelnicul reprezintă acea listă cu numele celor adormiți sau ale persoanelor vii pe care le dorim a fi pomenite în cardul slujbei.
La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi. Motiv pentru care se duc două liste de pomelnic, una dedicată viilor și una morților. Atunci când se oficiază Sfântul Maslu se aduce pomelnic numai cu vii, la fel ca și la slujba Acatistului.
Preoții spun că este bine ca un pomelnic să includă un număr cât mai mare de persoane. De la membrii apropiați ai familiei, până la suflete sărmane, însingurate.
Este foarte important ca în pomelnic să se treacă numai numele de botez, nicidecum numele de familie, poreclele sau prescurtările de alint. Este bine să plătești pomenirea sufletelor sărmane. Și să treci în pomelnic cât mai multe persoane pe care nu mai are cine să le pomenească.
Totodată, pomelnicul se dă la uşa altarului, într-o zi de sărbătoare, înainte de Sfânta Liturghie. Și întotdeauna pomelnicul trebuie să fie însoţit de o lumânare aprinsă.
Aceasta din urmă semnifică pe Însuşi Iisus Hristos. De asemenea, pomelnicul să fie însoțit şi de o jertfă financiară, acei bani fiind destinaţi bisericii.
Mai mult, dacă vrei ca pomelnicul să fie citit timp de 40 de zile, fie menţionezi acest lucru pe el, fie îi spui preotului, iar el îl va pune în categoria potrivită.
În tradiția bisericească, lista de nume trecute în pomelnic trebuie să înceapă cu preotul care te-a botezat, cu cel care te-a cununat, urmate de duhovnicul familiei, nașii de botez, nașii de cununie, bunicii, părinții, frații și surorile, socrii, cumnații, persoana care se roagă, soțul sau soția și copiii, finii de cununie, finii de botez, mătuși, unchi, verișori, prieteni, oameni dragi.