Regina Elisabeta a II-a a decedat joi seara, pe 8 septembrie, la castelul Balmoral din Scoția, după ce a stat pe tronul britanic timp de 70 de ani. Regina este urmată la tron de fiul său cel mare, care va domni sub numele de regele Charles al III-lea.

În calitate de șef de stat, chipul reginei Elisabeta a II-a a apărut pe diverse obiecte emise de instituțiile statului, cum sunt monedele, bancnotele și timbrele.

Acestea vor fi înlocuite cu unele care să-l înfățișeze pe noul rege, Charles. 

Ce se întâmplă cu monedele și banconetele din Anglia după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Prima dată când chipul reginei a apărut pe o bancnotă a fost în 1960, pe hârtia de 1 liră. Imaginea a fost creată de designerul Robert Austin. Multe persoane au fost de părere că portretul este prea sever.  Chipul Elisabetei a II-a apare și pe banii din statele din Commonwealth – pe bancnotele de 20 de dolari din Canada, pe monedele din Noua Zeelandă și pe toți banii emiși de Banca Centrală din Caraibele de Est. 

Citeste si: Donald Trump a dezvăluit ce i-a spus regina Elisabeta a II-a despre prim-miniștrii britanici: ”Majestatea Sa avea o minte ascuțită”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Monedele cu chipul noului rege îl vor înfățișa privind spre stânga, în vreme ce efigia reginei Elisabeta a II-a o înfățișa privind spre dreapta. Încă din secolul al XVII-lea s-a păstrat tradiția ca efigiile a doi monarhi succesivi să alterneze profilurile acestora.

Cât va dura schimbarea banilor din Anglia

Tot procesul va dura câteva luni până când noii bani vor intra pe piață, fiind necesar un întreg proces de creare al acestora, de la desenare până la printare.

Mai întâi, comitetul consultativ al Monetăriei Regale trebuie să-i trimită ministrului de Finanțe (post deținut în prezent de Kwasi Kwarteng) recomandări pentru noile monede și apoi să obțină aprobarea regală. Ulterior, sunt alese modelele, care trebuie aprobate din nou de ministrul de Finanțe. Iar ultimul cuvânt îl are regele. 

Până când se va încheia acest lung proces, Banca Angliei a confirmat că vor fi în continuare valabile actualele bancnote și monede, care vor fi scoase din uz în mod gradual. Cel mai probabil peste un an vor fi prezentați publicului banii cu chipul regelui Charles. 

În prezent, sunt în circulație 4,5 miliarde de bancnote cu chipul reginei. Înlocuirea lor cu noii bani, care să-l înfățișeze pe Charles, va dura cel puțin doi ani, scrie The Guardian.

Citeste si: Care este numele întreg al Regelui Charles al III-lea


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si