Close sidebar
Close sidebar

Cum și-au petrecut românii minivacanța de 1 decembrie 2022. Bugetarii vor avea mai multe zile libere decât angajații din privat, în 2023

Românii bugetari au avut parte de o nouă minivacanță în acest an. Începând de miercuri, 30 noiembrie, până pe data de 5 decembrie 2022, românii se află în minivacanță, după ce Guvernul a decis să fie liberă și ziua de vineri, 2 decembrie.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Iată cum au ales românii să petreacă minivacanța de 1 Decembrie în acest an!

Cum și-au petrecut românii minivacanța de 1 decembrie

Cu ocazia minivacanței de 1 Decembrie 2022, românii au ales să facă o excursie în stațiunile de pe Valea Prahovei și Brașov. În schimb, unii români au vizitat târgurile de Crăciun organizate în țară. Printre cele mai vizitate au fost târgurile din București, Sibiu, Craiova și Cluj-Napoca.

De asemenea, minivacanța de 1 Decembrie le-a oferit oamenilor ocazia de a petrece timp alături de cei dragi și de a-și vizita părinții și rudele.

Anul acesta românii au avut două zile libere de la stat

În decembrie 2022, zilele libere de la stat sunt 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională a României)

În acest an, bugetarii au avut parte de o zi liberă în plus față de cele libere legale deja cunoscute. Având în vedere că 1 decembrie pica în 2022 într-o zi de joi, Guvernul a decis să dea o minivacanță pentru lucrătorii din sectorul public și să lege Sfântul Andrei și Ziua Națională de weekend.

Bugetarii au parte de cinci zile libere. Potrivit deciziei luate de Guvern chiar la începutul acestui an, zilele libere au fost pe data de 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie și weekendul (3 și 4 decembrie).

Citește și: Ce evenimente sunt organizate de Ziua Naţională a României, în Capitală

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

În decizia luată de Guvern este prevăzut faptul că minivacanța s-a acordat în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă.

„Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public.

Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal. 

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite”, se arată în comunicatul emis de Guvern, potrivit mmuncii.ro.

Citește și: 30 noiembrie 2022, zi liberă de la stat. Începe minivacanța!

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI