În prezent, există jucării pentru fiecare vârstă şi nivel de dezvoltare, inclusiv jucării pentru copii între 1-2 ani.

Cum învaţă copiii

La aceste vârste, între 1 şi 2 ani, copiii manipulează obiecte, vor să vadă cum funcţionează gravitaţia, sunt stimulaţi de zgomote puternice, fac gesturi repetitive, sunt curioşi şi explorează tactil lumea din jur. 

Jucăriile adecvate aceste vârste trebuie să le stimuleze simţurile, să permită explorarea, dar protejându-i în acelaşi timp de posibile răni.

Copiii nu cunosc conceptul de pericol şi tot ceea ce manevrează trebuie să fie adaptat lor, pentru a nu le periclita siguranţa.

Ce anume le provoacă imaginaţia?

„Pe vremea mea copiii se jucau cu ce găseau, dintr-un băţ mai mare făceau un cal şi alergau pe drumul din satul bunicilor. Oare asta nu înseamnă că aveau mai multă imaginaţie? De ce oare se fac atâtea jucării?” Răspunsul este simplu: da, poate că băieţii şi fetele de odinioară aveau multă imaginaţie, dar nu îi strică deloc fiului sau fiicei tale stimularea adecvată fiecărei vârste, pe care jucăriile de azi o produc, ele fiind gândite alături de psihologii specialişti în dezvoltarea copilului.
Jucăriile colorate, cu luminiţe, zgomotoase, şi care nu se strică uşor, sunt cele mai adaptate pentru copii de 1-2 ani- chiar dacă părinţii suferă de pe urma zgomotelor- pentru că le provoacă simţurile.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Copiii mai au nevoie şi de rutine clare, de ore de somn fixe, de gesturi anumite înainte de somn (cititul unei cărţi de poveşti cu mama sau privitul pozelor), iar ursuleţul de plus îi dă un sentiment de confort şi de siguranţă. Păpuşile sunt un element de predictibilitate. Copiii, în general, dar mai ales fetiţele, dezvoltă o relaţie specială cu păpuşa, vorbesc cu ea, se ataşează de ea.

O păpuşă, un ursuleţ de pluş sau orice altceva moale şi prietenos, pot fi un cadou ideal.

Copiii învaţă prin încercare şi eroare

Este bine să aibă cu ce să exerseze, să încerce, să greşească şi să o ia de la capăt. Este o lecţie de persistenţă, altă calitate necesară în viaţă. Jocuri de puzzle, jucării ce trebuie asamblate într-o formă finală, găsirea unui animal ascuns în labirint, un cub Rubik rudimentar, diverse forme care se potrivesc unele în altele, etc, toate acestea îl fac pe cel mic să caute soluţia. Este o abilitate de care va avea nevoie toată viaţa. Jucăriile trebuie să fie din materiale moi, care nu produc alergii, de preferat cele textile să fie din fibre naturale.

Nimic nu egalează timpul cu părintele

Un copil cu un creier stimulat la această vârstă este un copil ce va deveni explorator, curios şi inteligent. Desigur, nimic nu egalează timpul petrecut alături de părinţi.
Cât mai mult timp şi cât mai multă atenţie, pentru că odorul învaţă de la mama şi de la tata manipularea obiectelor şi limitele acestei lumi. Copiii învaţă prin imitaţie şi toate jucăriile din lume nu îi vor oferi stimularea pe care i-o dă joaca alături de părinte.

Este bine ca mama şi tata să îşi exprime tare emoţiile, să arate entuziasm pentru momentul când copilul a rezolvat un mic puzzle sau a construit ceva cu jucăriile sale.

Recompensa emoţională a bucuriei produse mamei, pentru cel mic, este nepreţuită

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si