În prezent, există jucării pentru fiecare vârstă şi nivel de dezvoltare, inclusiv jucării pentru copii între 1-2 ani.
Cum învaţă copiii
La aceste vârste, între 1 şi 2 ani, copiii manipulează obiecte, vor să vadă cum funcţionează gravitaţia, sunt stimulaţi de zgomote puternice, fac gesturi repetitive, sunt curioşi şi explorează tactil lumea din jur.
Jucăriile adecvate aceste vârste trebuie să le stimuleze simţurile, să permită explorarea, dar protejându-i în acelaşi timp de posibile răni.
Ce anume le provoacă imaginaţia?
„Pe vremea mea copiii se jucau cu ce găseau, dintr-un băţ mai mare făceau un cal şi alergau pe drumul din satul bunicilor. Oare asta nu înseamnă că aveau mai multă imaginaţie? De ce oare se fac atâtea jucării?” Răspunsul este simplu: da, poate că băieţii şi fetele de odinioară aveau multă imaginaţie, dar nu îi strică deloc fiului sau fiicei tale stimularea adecvată fiecărei vârste, pe care
Jucăriile colorate, cu luminiţe, zgomotoase, şi care nu se strică uşor, sunt cele mai adaptate pentru copii de 1-2 ani- chiar dacă părinţii suferă de pe urma zgomotelor- pentru că le provoacă simţurile.
Citeste si: Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de a muri- antena3.ro
Copiii mai au nevoie şi de rutine clare, de ore de somn fixe, de gesturi anumite înainte de somn (cititul unei cărţi de poveşti cu mama sau privitul pozelor), iar ursuleţul de plus îi dă un sentiment de confort şi de siguranţă.
Copiii învaţă prin încercare şi eroare
Este bine să aibă cu ce să exerseze, să încerce, să greşească şi să o ia de la capăt.
Nimic nu egalează timpul cu părintele
Un copil cu un creier stimulat la această vârstă este un copil ce va deveni explorator, curios şi inteligent. Desigur, nimic nu egalează timpul petrecut alături de părinţi.
Cât mai mult timp şi cât mai multă atenţie, pentru că odorul învaţă de la mama şi de la tata manipularea obiectelor şi limitele acestei lumi. Copiii învaţă prin imitaţie şi toate jucăriile din lume nu îi vor oferi stimularea pe care i-o dă joaca alături de părinte.
Este bine ca mama şi tata să îşi exprime tare emoţiile, să arate entuziasm pentru momentul când copilul a rezolvat un mic puzzle sau a construit ceva cu jucăriile sale. Recompensa emoţională a bucuriei produse mamei, pentru cel mic, este nepreţuită
Citeste si: Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de a muri- antena3.ro