Constantin are un magazin alimentar în județul Ilfov, la doar câțiva kilometri de Capitală. Săptămânal îi trec pragul clienți care cumpără pe datorie, pentru că banii nu le mai ajung de niciunele. Așa că barbatul trece totul pe un caiet improvizat și merge pe bunacredința a oamenilor.

Constantin, proprietarul magazinului: "Le mai dăm pe datorie, alimente în general. Pensiile sunt mici, salariile sunt mici, astea-s motivele pentru care vin și iau pe datorie."

Oamenii cumpără de nevoie pe datorie

La câteva străzi distanță, la un alt magazin, am întâlnit-o pe doamna Dumitra. Și ea recunoaște că de nevoie mai cumpără pe datorie:

"Pe caiet nu luăm cine știe ce. Luăm un bulion, astea. În cât timp aduceați banii înapoi? Cam în două-trei zile așa."

Ne mutăm la 17 kilometri de București, în comuna Dascălu. Și aici localncii recunosc că după tăvălugul scumpirilor din ultima perioadă, nu au altă soluție decât să cumpere pe datorie.

Citeste si: VIDEO- Proiect: vouchere de 50 de euro pentru alimentele de bază. Cine le primește gratuit

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Conform studiilor, românii se împrumută sau amână cheltuielile pentru a trăi de la o lună la alta. Statistici recente arată că 19% dintre români iau împrumuturi de la bănci, 46% de la prieteni, părinți și alți membri de familie.

Tot mai multe scumpiri

Scumpirea energiei, a combustibilui și a gazelor a facut deja ca prețurile alimentelor la raft sa explodeze.

Citeste si: Noi scumpiri de carburanți. Prețul motorinei se apropie de 9 lei

Ne așteaptă cu adevărat săptămâni ale patimilor, avertizează economiștii, care spun că un val de scumpiri va lovi piața până de sărbători. Deja oamenii au început să facă provizii pentru Paște și observă cum carnea, ouăle sau brânza au prețuri mai mari parcă de la o zi la alta. 

Adrian Negrescu, economist: „Ne așteaptă o adevărată săptămână a patimilor economice în preajma Paștelui, sărbătoare care va marca cele mai ample scumpiri din ultimii 30 de ani. Ouăle, carnea, brânza, cartofii se vor afla în primplanul scumpirilor, alături de pâine, cozonac și alte produse de panificație.” 

Citeste si: Tot ce trebuie să ştii despre compensarea facturilor la electricitate

Alte alimente care s-au scumpit în ultimul timp sunt laptele, cafeaua și peștele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si