Începând cu 1 aprilie, românii vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat în criza facturilor la energie, dar de anul viitor ar trebui să îşi reducă singuri costurile prin „măsuri de eficienţă energetică", a afirmat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

„Este aceeaşi poveste cu dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască",

a mai declarat Zoltan Nagy-Bege.

Ce trebuie să ştii despre compensarea facturilor la electricitate? Anunțul ANRE

Tot Zoltan Nagy-Bege a mai subliniat la o conferință organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, că preţul mare va determina consumatorii să se gândească la „ măsuri de eficienţă energetică", dar trebuie să existe şi din partea instituţiilor „o preocupare şi un efort" pentru a-i informa pe oameni, dar și companiile despre importanţa acestor măsuri.

„Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment. Am mai fost criticat pentru afirmaţia mea că energia a fost mult prea ieftină ca să existe preocupare în cadrul unor categorii de consumatori pentru măsuri de eficienţă.

Iată că am ajuns în momentul în care preţul creşte de 2-3 ori în mai puţin de un an şi este posibil ca eficienţa energetică să capete cu totul altă dimensiune",

a menționat Bege, citat de Agerpres.

Citeste si: Tot ce trebuie să ştii despre compensarea facturilor la gaze

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy Bege, afirmă că Ordonanța de Guvern ce decide plafonarea și compensarea la facturile din energie și gaze nu poate constitui o măsură sustenabilă.

Care sunt msurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023?

Potrivit proiectului Ordonanţei de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică /operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

- maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;

- maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Citeste si: VIDEO- Facturile la energie, greu de înțeles pentru consumatori

Totodată, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

- maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

- maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

ANRE: „Scumpirile din energie se mențin”

„Vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare şi nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, atrage atenția responsabilul  ANRE.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Mai mult, vicepreședintele ANRE declară că energia nu va mai avea prețurile din anii precendenți, astfel că e nevoie de măsuri viabile, care să susțină economia țării.

Citeste si: VIDEO- Prețuri plafonate la energie. Ce decizie a adoptat Guvernul în ședința de vineri- UPDATE

„Eu personal, nu mă aştept ca în viitor, preţul energiei să scadă şi să revină la valori cu care eram obişnuiţi acum un an sau doi, iar rolul eficienţei energetice va fi unul mare şi va fi important cum ne vom comporta în piaţă”, subliniază Zoltan Bege.

Zoltan Nagy Bege a mai afirmat că, este nevoie de măsuri noi, precum noi investiţii în capacităţi de producţie, suplimentarea producţiei de energie şi gaze, să venim cu măsuri de eficcientizare, de reducere a consumului. „Suntem departe de media europeană, consumul, fie că vorbim de cel industrial sau cel casnic, este peste media europeană, nu suntem eficienţi, asta este clar”, a mai adăugat Zoltan Bege, vicepreşedintele ANRE.

Citeste si: Ce se întâmplă cu românii cu venituri mici care au fost loviți de facturile uriașe la energie electrică


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si