Salariul minim european, în România. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 13 noiembrie, decretul prin care s-a promulgat legea privind transpunerea în legislaţia naţională a salariului minim european.

Citește și: Lista schimbărilor care intră în vigoare la 1 ianuarie 2025. Cresc pensii, salarii, alocații, dar sunt și venituri înghețate. Ce se întâmplă cu taxele?

Salariul minim european ar urma să fie aplicabil din ianuarie 2025 și în România.

Potrivit legii, în niciun stat membru UE, deci nici în România, salariul minim nu poate să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut.

Câştigul salarial mediu brut pe economie în luna august 2024 a fost 8443 lei şi cel net 5158 lei, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Klaus Iohannis, decizie privind salariul minim european în România

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind transpunerea în legislaţia naţională a salariului minim european.

Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană în legislaţia naţională are termen data de 15 noiembrie 2024.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, care are termen data de 15 noiembrie 2024.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Ce conține proiectul de lege? Este vorba de noi reglementări pentru asigurarea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim, cât şi a faptului că salariaţii au acces la o protecţie a salariului minim.

Legea nu se limitează la cerința unui salariu minim legal, ci la condiţii decente de muncă stabilite în temeiul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.

Directiva urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de trai, inclusiv prin salarii minime adecvate şi un cadru eficient de negociere colectivă care să sprijine evoluţia salariilor.

Salariul minim european devine lege în România. Klaus Iohannis a semnat decretul

Klaus Iohannis a semnat decretul. Salariul minim european devine lege în România

[Sursa foto: Presidency.ro]

Cu cât va crește salariul minim net de la 1 ianuarie 2025

Stabilirea şi actualizarea salariului minim legal se realizează în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

Salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut, de la 1 ianuarie 2025, adică aproximativ 2.450 lei net, față de 2.363 lei net cât este în prezent.

Sunt bani pentru majorarea salariului minim din ianuarie 2025? 

Cu toate că legislația a fost promulgată de președinte, sindicatele sunt îngrijorate cu privire la modalitatea în care Guvernul va implementa aceste creșteri salariale.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Anunț cumplit pentru fotbalul românesc. A murit Ion Diaconescu, fostul atacant al Stelei: "Dumnezeu să-l odihnească în pace!”- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Liderii sindicali de la CNS Cartel Alfa au intrat în alertă după că HG-ul privind creșterea salariului minim a dispărut de pe ordinea de zi a Comitetului Economic și Social de marți.

"Tergiversarea publicării hotărârii de guvern și scoaterea acesteia de pe circuitul de avizare indică intenția ascunsă de a îngheța salariul minim garantat în plată”, spun sindicatele.

Sindicatele se tem de înghețarea salariului minim

Decizia de creștere a salariului minim a fost convenită împreună cu partenerii sociali în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, iar proiectul de HG a fost pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pe 21 octombrie 2024.

Tergiversarea publicării hotărârii de guvern și scoaterea acesteia de pe circuitul de avizare indică intenția ascunsă a Guvernului de a îngheța salariul minim garantat în plată, spun sindicatele. "Este un semnal clar că se desfășoară negocieri ascunse cu instituții precum Banca Mondială, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional”, potrivit unui comunicat de presă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si